x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Sărbătorile în familie afectează grav IQ-ul

Sărbătorile în familie afectează grav IQ-ul

28 Dec 2011   •   21:00
Sărbătorile în familie afectează grav IQ-ul

Mos Nicolae, Mos Craciun si Anul Nou. Aproape o luna intreaga de sarbatori, timp in care avem multe de rezolvat, de la sarcinile de serviciu ramase pe ultima suta de metri pana la cumparaturi si pregatirile pentru petreceri. Deseori, sfarsim toate acestea epuizati si exact cand ar trebui sa "culegem roadele" se intampla sa ne piara entuziasmul. Si cum, prin traditie, Sarbatorile de iarna sunt asociate cu spiritul familial, trebuie sa facem fata si acestor "obiceiuri". Dar nu pentru toti si nu intotdeauna, Sarbatorile in familie sunt o fericire. Exista o serie de motive pentru care Craciunul si Anul Nou alaturi de familie sunt adevarate "pietre de incercare".

Primul este ca insusi motivul adevarat al acestor sarbatori s-a denaturat. De la spiritul Craciunului, care, pe vremuri, gravita in jurul colindelor si slujbelor religioase, continuand in familie, in ziua de astazi, aceste momente sunt mai degraba un trecut religios, caduc in familiile moderne. Doar batranii si persoanele mai evlavioase mai respecta slujba de Craciun de la miezul noptii sau cea din prima dimineata a anului. Este greu sa invoci spiritul Craciunului si fata de copii, care afla mai repede ca nu exista Mos Craciun si ca mama si tata le aduc cadouri.

De Anul Nou situatia se mai schimba, dar nu cine stie ce. Ca sa ai totusi parte de o petrecere adevarata, fara sa stai pe post de chelner langa rude si sa muncesti inainte pana ti se taie pofta de mancare si cheful de distractie, cel mai bine este sa mergi la prieteni, la restaurant sau intr-o mica excursie daca ai bani si cateva zile libere. In plus, fiind si o perioada a "impacarii", trebuie sa socializezi si cu rudele pe care nu prea le agreezi sau nu te agreeaza. In asemenea situatii, un pahar cu sampanie sau cu vin este de folos. Dezleaga limba si mai inveseleste atmosfera.

Unii urasc Sarbatorile in familie mai mult pentru perioada de dupa, cand ramane de strans masa, de facut curatenie, de consultat e-mail-urile, de facut liste de prioritati pentru noul an.

Alt motiv este stresul. Sarbatorile de iarna sunt din ce in ce mai co­merciale, ne scutura zdravan buzuna­rele si chiar daca le-am alocat cu mult timp inainte un buget special, precis apare o "situatie neprevazuta", pentru care "ne mai sar" cativa bani din portofel. Urmeaza, fireste, datoriile, daca nu a fost prevazuta si "rezerva rezervelor". In plus, alegerea cadourilor dupa gustul fiecaruia este un moment de varf al stresului de Sarbatori.

Dar ce va faceti cand vedeti ca unele rude nu sunt incantate de cadou? Inarmati-va cu rabdare si ignorati pur si simplu momentul... pana la anul, cand va puteti "raz­buna" pe persoana respectiva. De pilda, ii veti oferi un plic cu bani, cu mentiunea "Cumpara-ti ceva ce-ti place tie!" Poate ca se va rusina – nu de bani, ci pentru ca ati ghicit ca nu i-a placut cadoul de anul trecut – dar in orice caz, banii vor fi foarte buni pentru ea. Un mic secret despre cadouri: chiar daca nu toate rudele va sunt pe plac, exista cu siguranta si unele pe care le privilegiati, iar acestea merita daruri mai scumpe, ceva special. In orice neam exista o ierarhie si trebuie respectata. Nu in ultimul rand, chiar daca in teorie se spune ca activitatea dezvolta coeficientul de inteligenta, specilialistii afirma ca agitatia de Sarbatori, de la sfarsitul anului, poate avea exact efectul invers.

×