x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ambițiile spațiale europene, la pământ: Lansarea revoluționară a satelitului britanic Virgin Orbit, un eșec de proporții...cosmice

Ambițiile spațiale europene, la pământ: Lansarea revoluționară a satelitului britanic Virgin Orbit, un eșec de proporții...cosmice

de Redacția Jurnalul    |    10 Ian 2023   •   07:08
Ambițiile spațiale europene, la pământ: Lansarea revoluționară a satelitului britanic Virgin Orbit, un eșec de proporții...cosmice
Sursa foto: Hepta

Încercarea Marii Britanii de a deveni prima națiune europeană care lansează sateliți în spațiu s-a încheiat cu o dezamăgire amară marți dimineață, când Virgin Orbit a anunțat că racheta sa a suferit o anomalie care a împiedicat-o să ajungă pe orbită.

Misiunea de "lansare orizontală" plecase din orașul de coastă Newquay din sud-vestul Angliei, racheta Virgin LauncherOne fiind transportată sub aripa unui Boeing 747 modificat, denumit "Cosmic Girl", și lansată ulterior deasupra Oceanului Atlantic, relatează Reuters.

"Se pare că avem o anomalie care ne-a împiedicat să ajungem pe orbită", a precizat compania. "Evaluăm informațiile".

Eșecul reprezintă o nouă lovitură pentru ambițiile spațiale europene, după ce o misiune cu racheta Vega-C construită de Italia a eșuat după decolarea din Guyana Franceză la sfârșitul lunii decembrie.

De atunci, rachetele au fost reținute la sol.

Europa a suferit o serie de eșecuri în ultimul an, având în vedere întârzierea lansatorului său cheie Ariane 6, accesul la rachetele rusești Soyuz blocat de războiul din Ucraina, Vega la sol și acum abandonarea unei lansări de referință pentru industria înfloritoare a micilor lansatoare.

Virgin Orbit a spus inițial pe Twitter că LauncherOne a ajuns pe orbita terestră, un tweet pe care l-a șters ulterior.

"În următoarele zile va avea loc o investigație din partea guvernului și a diferitelor organisme, inclusiv a Virgin Orbit", a declarat Matt Archer, directorul comercial pentru spațiu al Agenției Spațiale din Marea Britanie.

Virgin Orbit (VORB.O), deținută parțial de miliardarul britanic Richard Branson, plănuia să desfășoare nouă sateliți de mici dimensiuni pe orbita inferioară a Pământului (LEO) în prima sa misiune în afara bazei sale din Statele Unite.

Misiunea a fost anunțată ca fiind o premieră istorică pentru Cornwall, Marea Britanie și Europa, iar mii de entuziaști care au privit de lângă pistă au aplaudat când "Cosmic Girl" a decolat și când au fost anunțați că racheta a fost lansată.

Mulțimea s-a dispersat rapid și în liniște după anunțul eșecului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Virgin Orbit saletit britanic dezamagire