x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

29 Apr 2009   •   00:00
Ştiri pe scurt

29 aprilie 2009



Orion, testat în Atlantic

Agenţia Spaţială Americană (NASA) testează o capsulă destinată unei viitoare aselenizări  în Oceanul Atlantic, informează pagina de internet LiveScience, citată de Agerpres. Specialiştii au realizat o replică la scară 1:1 a capsulei Orion Crew Exploration Vehicle, pe care o testează în prezent pentru a analiza, între altele, procedurile de recuperare a vehicului după ce aceasta se prăbuşeşte controlat în apă. De asemenea, tehnicienii NASA monitorizează comportamentul capsulei la impactul cu apa şi în momentul intrării în mediul acvatic. Orion va înlocui actuala flotă de vehicule spaţiale americane, acestea urmând să fie retrase începând cu anul viitor. Capsula Orion va fi lansată în spaţiu, posibil în 2020, de o rachetă portantă Ares I şi are capacitatea de a transporta şase astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) sau un echipaj de patru astronauţi până pe Lună şi înapoi. Având o greutate de peste opt tone şi un diametru de aproximativ 4,5 metri, Orion este mai încăpătoare decât vechile modele folosite în misiunile Apollo. La fel ca şi capsulele din generaţia Apollo, Orion sunt proiectate să reintre în atmosfera terestră la adăpostul unui scut termic, căderea lor în Oceanul Atlantic urmând să fie controlată cu ajutorul unor paraşute.


Somnul scurt dăunează sănătăţii celor mici

Copiii care nu dorm suficient riscă să dezvolte o serie de probleme comportamentale, precum sindromul hiperkinetic cu deficit de atenţie (ADHD), se arată într-un studiu publicat în jurnalul Pediatrics şi preluat de presa britanică. "Am putut să demonstrăm că somnul de scurtă durată şi dificultatea de a adormi sunt asociate cu simptomele comportamentale ale ADHD. Am demonstrat, de asemenea, că somnul de scurtă durată în sine agravează aceste simptome comportamentale, independent de dificultatea de a adormi", explică Juulia Paavonen de la Universitatea din Helsinki, coordonatoarea acestui studiu. La studiu au participat 280 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 8 ani, care au fost monitorizaţi în timpul nopţii. Rezultatele au fost comparate cu cele ale unor teste efectuate pentru diagnosticarea ADHD. Astfel, copiii care au dormeau, în medie, mai puţin de 7,7 ore pe noapte au obţinut scoruri mai mari la testele de diagnosticare a ADHD (comportament marcat de hiperactivitate, impulsivitate), comparativ cu cei care dormeau mai mult. Nici unul dintre copiii testaţi nu suferea de tulburări de somn.


Microcipul care detectează malaria

Cercetătorii scoţieni au creat un microcip care poate să identifice, în cel mult 30 de minute, rădăcinile de virus care provoacă diversele tipuri de malarie. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, spun că, pentru aflarea rezultatului, dispozitivul are nevoie doar de o picătură de sânge. Medicii britanici au salutat această realizare, pe care o consideră extrem de utilă, deoarece tot mai mulţi turişti călătoresc în străinătate fără să ia întotdeauna măsurile potrivite de prevenire şi de combatere a acestei maladii. Proba de sânge este pusă în microcipul care determină dacă mostra este contaminată, iar în caz afirmativ el identifică cu rapiditate rădăcina virală care a infectat organismul pacientului, indicând, totodată, numele celui mai potrivit medicament pentru tratarea bolnavului, informează BBC, citată de Mediafax. "Metoda actuală necesită un microscop bun şi un interval de o oră pentru a pune un diagnostic. Este extrem de dificil să pui un diagnostic cu acurateţe. Cu noul nostru microcip, obţinem rezultatele în mai puţin de 30 de minute", explică Lisa Ranford-Cartwright, coordonatoarea acestui proiect.


Floarea cadavru

4847-90352-floare3copy.jpg

Un specimen al celei mai mari flori din lume - Amorphophallus titanum-, aflat la Grădina Botanică din Londra, este pe cale să se deschidă. "Floarea cadavru", aşa cum mai este denumită din cauza mirosului pestilenţial pe care îl emană, se deschide la fiecare 6-7 ani. Amorphophallus titanum măsoara 2,5 metri înălţime şi cântăreşte 75 kg. Provine din grădinile tropicale ale Sumatrei şi înfloreşte doar trei zile pentru a fi polenizată.

×
Subiecte în articol: stiri