x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Un licean din Deva a inventat OCHELARII care îi ajută pe NEVĂZĂTORI să se mişte în spaţiu

Un licean din Deva a inventat OCHELARII care îi ajută pe NEVĂZĂTORI să se mişte în spaţiu

02 Aug 2014   •   15:13
 Un licean din Deva a inventat OCHELARII care îi ajută pe NEVĂZĂTORI să se mişte în spaţiu

Un tânăr de 17 ani, care a inventat o pereche de ochelari ce pot fi utilizaţi de nevăzători pentru orientare în spaţiul înconjurător, a fost premiat azi la Deva, cu prilejul unei noi ediţii a Campaniei 'Premianţii fără premii', iniţiată de societatea civilă din municipiu.

Cu invenţia sa, Cristian Paul Dragomir, elev al Colegiului Naţional 'Decebal' Deva, a reuşit să impresioneze şi juriul unui concurs organizat de Microsoft, unde a câştigat locul I pe ţară.

'Acest premiu înseamnă foarte mult pentru mine. Una este să fi premiat de un juriu format din experţi, care mai mult judecă ceea ce ai făcut, soluţia ta la o problemă. În schimb, când eşti premiat de comunitatea de acasă este total altceva. E o validare că ai reuşit şi că ai făcut ceva în viaţă', a declarat Cristian Dragomir.

Un licean din Vâlcea îi ajută pe nevăzători să “vadă” cu limba

Ochelarii speciali poartă numele de 'Vizium' şi au fost gândiţi să funcţioneze cu ajutorul unor senzori 3D care analizează ceea ce se întâmplă în jurul persoanei care-i poartă. Senzorii transmit semnale către un microprocesor şi apoi spre mai multe motoraşe ce generează vibraţii cu intensitate diferită, în funcţie de cât de aproape este de un obiect de cel care poartă acest dispozitiv. 

Tânărul se gândeşte să pună în practică invenţia sa, iar în acest sens lucrează la o nouă variantă. Aceasta va fi testată mai mult timp de nevăzători pentru a putea fi perfecţionată.

'Acest tânăr a reuşit să realizeze o pereche de ochelari care îi ajută pe nevăzători să se orienteze. Pentru cei care au nevoie de ajutor să vadă în jurul lor, invenţia tânărului devean reprezintă, de departe, un pas uriaş pentru uşurarea vieţii lor. Considerăm că este un om căruia trebuie să-i mulţumim pentru ceea ce face pentru noi', a declarat iniţiatorul campaniei 'Premianţii fără premii', Dan Terteci. (Agerpres)



×