x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Atenție la fraudele online. Cum îți protejezi datele și banii pe Facebook Marketplace

Atenție la fraudele online. Cum îți protejezi datele și banii pe Facebook Marketplace

de Redacția Jurnalul    |    21 Oct 2024   •   20:30
Atenție la fraudele online. Cum îți protejezi datele și banii pe Facebook Marketplace

Facebook Marketplace este o platformă de vânzare și cumpărare online, astfel că aici poți găsi produsele pe care le dorești la prețuri mai mici sau poți să vinzi obiecte de care nu mai ai nevoie.

Pe Facebook Marketplace găsești lucruri la mâna a doua, potrivit Reader’s Digest, citat de useit.ro.

Atunci când vine vorba de siguranța pe Facebook Marketplace, experții au opinii diferite.

„Este o întrebare dificilă, pentru că depinde,” a declarat Steven McKeon, un hacker etic, despre potențiale înșelătorii pe Facebook Marketplace.

Facebook Marketplace are aceleași probleme precum alte platforme similare,  un volum mare de activitate, astfel că este dificilă detectarea și oprirea celor care vor să înșele cumpărătorii sau vânzătorii. 

Potrivit Meta, circa 4% din conturile de pe platformă erau false la finalul anului 2023. Platforma a închis peste 691 de milioane de conturi false în perioada octombrie – noiembrie 2023. 

„Dacă rămâi în ecosistemul lor și folosești formele de plată care există pe platformă, atunci aș spune că da, Facebook Marketplace e sigur,” a declarat McKeon. „Dar cei care vor să înșele se pricep la manipularea oamenilor. Așa că uneori pot să spună „hai să plătim aici”. Și acolo apar problemele.”

Astfel că nu trebuie să folosești alte metode de plată în afară de cele disponibile direct pe platformă. 

„Pe Internet, trebuie să avem modele diferite de încredere,” explică Zulfikar Ramzan, expert în securitate cibernetică. „Trebuie să pornim de la premisa că nu putem avea încredere în nimeni. Niciodată să nu ai încredere, întotdeauna să verifici.” 

Cum te protejezi pe Facebook Marketplace

Deși nu există nicio metodă 100% sigură de a verifica vânzătorii sau cumpărătorii de pe Facebook Marketplace, unele lucruri te pot proteja. În primul rând, trebuie să cercetezi.

„Înainte să lucrezi cu un vânzător sau cumpărător, trebuie să îți faci temele, ca să îți dai seama cu cine ai de-a face,” susține McKeon.

Dacă apeși pe profilul vânzătorului, trebuie să fii atent la câteva detalii care pot da de gol un cont fals. 

Printre acestea se numără lipsa unei imagini de profil, foarte puține poze pe profil, mesaje cu erori gramaticale, lipsa recenziilor sau numeroase recenzii proaste. 

Unii experți avertizează că dacă tu cunoști o persoană în viața reală, acest lucru nu înseamnă că poți avea încredere în acel cont.

Uneori, hackerii accesează conturi ale persoanelor pe care le cunoști. Așa că trebuie sa verifici persoana prin alte metode, dacă chiar vinde acel obiect online.

În plus, trebuie să eviți ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate. Și, indiferent de ce cumperi sau vinzi, întotdeauna trebuie să folosești metodele oficiale de plată. Altfel riști să-ți fie furate datele și banii.

×