Nu e un secret şi dă multe dureri de cap: acumulatorii sunt "veriga slabă" a noilor generaţii de telefoane mobile. Inginerii caută tot felul de alternative, neomiţând aspectele eco şi impactul asupra mediului. În acest sens, cu bucurie am aflat despre tinerii studenţi ieşeni, premiaţi la Bruxelles, în martie, pentru invenţia lor: "pantoful-încărcător". Cezar Ursan şi Adrian Brudaru au dezvoltat un încărcător ecologic: prin ataşarea dispozitivului la pantof, energia mecanică este transformată în energie electrică, suficientă pentru a încărca o baterie de 3,7 V, folosită la majoritatea telefoanelor mobile (un fir face legătura între echipament şi terminal).
De asemenea, în colaborare cu GotWind, operatorul britanic Orange a dezvoltat o tehnologie prin care căldura din încălţăminte este transformată în energie utilizabilă pentru celulare. Bazat pe termoelectrică, prototipul (Power Wellies) este ataşat la încălţăminte (ghete, cizme). Într-o fază primară de dezvoltare, 12 ore de plimbare asigură energie pentru o oră.
O altă variantă este oferită de firma japoneză Brother, cunoscută în special pentru maşini de cusut şi imprimante. Cu ocazia expoziţiei Techno-frontier 2010 (Tokio, 21-23 iulie), cei de la Brother au prezentat bateriile reîncărcabile prin vibraţiile produse de simpla lor agitare. Bateriile "Vibration Energy Cell" vizează modelele actuale AA şi AAA şi ar putea fi folosite la o telecomandă sau dispozitiv cu LED, gadget-uri care nu consumă mult. Potrivit BBC news, două astfel de prototipuri echivalente AA asigură 3.2V. Principiul de funcţionare este asemănător dinamului de bicicletă, dar nu trebuie să depui un efort similar. Cu puţină "zgâlţâire", bateriile generează energie electrică folosind o bobină, un magnet şi cu condensator. Cel puţin pe moment nu se intenţionează comercializarea acestor prototipuri.