x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Când erorile de software devin criminale

Când erorile de software devin criminale

de Alexandru Radescu    |    05 Aug 2012   •   15:21
Când erorile de software devin criminale

Erorile de programare in software, asa-numitele “bug'-uri, au cauzat de-a lungul timpului pagube uriase, de la pierderea de vieti omenesti in aplicatii militare pana la milioane si miliarde de dolari pe bursa sau in misiuni de explorare a spatiului, potrivit unei analize Bloomberg.

Knight Capital Group, una dintre cele mai mari case de brokeraj de la New York, se lupta pentru supravietuire in aceste zile dupa ce o eroare de programare a provocat companiei la inceputul sedintei bursiere din 1 iulie o pierdere de 440 milioane de dolari, de aproximativ patru ori mai mare decat profitul de anul trecut. Computerele Knight "au luat-o razna" timp ce cateva minute, inundand bursa de la New York cu tranzactii care au provocat fluctuatii violente ale preturilor multor actiuni.

In 1991, un sistem american de aparare antiracheta situat in Arabia Saudita nu a reusit, din cauza unui “bug', sa detecteze un atac cu racheta Scud asupra unei cazarme. Atacul s-a soldat cu 28 de morti in randul soldatilor americani. Eroarea fusese deja remediata de expertii Armatei, insa noua varianta a software-ului a ajuns la baza militara cu o zi prea tarziu.

Panica Y2K de la sfarsitul anilor '90 a generat la nivel mondial, in perioada 1995-2001, cheltuieli de 296,7 miliarde de dolari, potrivit companiei de cercetare IDC. Numai in Statele Unite, companiile si autoritatile au cheltuit aproximativ 100 miliarde de dolari pe pregatiri pentru Y2K, potrivit Departamentului Comertului de la Washington. Bug-ul Y2K ar fi trebuit sa se manifeste pe 1 ianuarie 2000, la ora 00:00, printr-un haos informatic cauzat de trecerea de la prefixul 1900 la 2000. Potrivit teoriilor de atunci, computerele ar fi revenit la o data din trecut deoarece prefixul 2000 nu era programat in software.

In anul 1999, NASA a pierdut contactul cu nava Mars Climate Orbiter. Misiunea de 655 milioane de dolari a esuat din cauza unei erori de programare: una dintre echipele implicate in proiect folosea un software care calcula distantele in inci si picioare, in timp ce alta echipa se raporta in masuri metrice: metru, kilometru etc. Divergentele au condus la calcularea eronata a traiectoriei navei.

×