x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget ChaCha, smartphone de Facebook la Orange

ChaCha, smartphone de Facebook la Orange

de Alexandru Radescu    |    27 Iun 2011   •   21:00
ChaCha, smartphone de Facebook la Orange

Reteaua de socializare Facebook a depasit recent pragul de 700 de mi­lioa­ne de conturi active. O recenta analiza Reuters, pornind de la o mica achizitie de actiuni din partea unui fond de investitii, evalua Facebook la 70 de miliarde de dolari. In aceste con­ditii, valoarea de piata a celei mai perf­ormante retele de socializare este usor sub cea a Amazon, Cisco sau HP.

Greu de spus ce urmeaza, cat mai creste si in ce directii se ramifica sau daca nu cumva se va sparge 'ba­lo­nul'. Pana una, alta, toata lumea in­cear­ca sa traga foloase de pe urma po­pularitatii Facebook. Industria GSM, cu ale sale intinse si rapide retele mobile, nu are cum sa fie in afara social network, telefoane mobile cu Facebook preinstalat sunt pe piata de ceva vreme. Totusi producatorii merg si mai departe si dezvolta practic un 'ecosistem' in jurul accesului la reteaua de socializare.

In Romania se inregistreaza peste 3,3 milioane de conturi active de Fa­cebook, o crestere exploziva in me­diul online de pe la noi. In acest peisaj multicolor si-a facut ieri aparitia si HTC ChaCha, primul smartphone construit in jurul platformei de so­cializare, beneficiind si de o tasta de­di­cata. Terminalul vine cu versiunea Android 2.3.3, iar toate conturile de e-mail instalate pe telefon sunt imbi­na­te intr-un singur inbox. Mesajele si conversatiile Facebook sunt integrate in telefon si apar in cadrul aceluiasi in­box, alaturi de conversatiile tra­ditionale. De asemenea, butonul de Facebook se lumi­neaza in momentul in care exista posibilitatea de a posta continut: o data cu accesarea unei poze, scrierea unui mesaj ce poate fi actualizat ca status etc. Smartpho­ne-ul are tastatura completa QWERTY si cu un ecran tactil de 2,6 inci, fiind disponibil la Orange Romania, in exclusivitate, cu preturi incepand de la 49 de euro.

Un alt model de smartphone proiectat cu gandul la socializare online este si Sony Ericsson Xperia txt. Terminalul este prevazut cu tastatura full QWERTY, pentru o comunicare rapida, are un ecran de 2,6 inci si o tasta dedicata pentru accesarea rapida a functiei de SMS.

Mo­delul txt ofera aplicatia 'friends', care le permite utilizatorilor sa vizua­lizeze postarile de pe Facebook si Twitter ale celor mai buni cinci prie­teni selectati. Din pacate, mai avem de asteptat pana la toamna pentru disponibi­litatea comerciala pe piata noastra.

×