x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cipurile RFID în atenţia Comisiei Europene

Cipurile RFID în atenţia Comisiei Europene

de Alexandru Radescu    |    07 Oct 2009   •   00:00

În raportul prezentat azi la Bruxelles, în legătură cu confidenţialitatea datelor personale pe Internet, comisarul Viviane Reding a tras un semnal de alarmă şi în ceea ce priveşte tehnologia RFID.



Pentru România, tehnologia RFID (identificare prin unde radio) este asociată în primul rând cu “scandalul paşapoartelor biometrice”. Totusi, încă de prin 2004, lanţuri de hypermarketuri de pe la noi îşi propusesră să folosească etichete RFID pentru diverse categorii de produse, în ideea de a le gestiona mai uşor în depozit sau pe rafturi.

Polemicile internaţionale au apărut o dată cu introducerea acestor cipuri in paşapoarte, în aria discuţiilor intrând atât puncte de vedere religioase, cât şi cele strict legate de securitatea informaţiilor personale. Dacă în România, discuţiile serioase au fost înăbusite de “urlete” si dirijate subtil către derizoriu, problema rămâne deschisă la Comisia Europeană.

Comisarul Viviane Reding a declarat azi că această tehnologie va fi binevenită în Europa doar dacă va fi folosită în slujba oamenilor si nu “pe oameni”.
“Niciun cetăţean al Uniunii Europene nu ar trebuie să poarte un cip RFID în unul din bunurile sale fără a fi informat in mod clar la ce foloseşte. De asemenea, cetăţeanul trebuie să aibă posibilitatea de a înlătura această etichetă sau de a o bloca oricând doreşte. “Internetul obiectelor” va funcţiona doar dacă este acceptat de către oameni”, a precizat azi comisarul Reding.

Vezi si: Motoarele de căutare nu ar trebui să indexeze profilurile minorilor


×
Subiecte în articol: bruxelles rfid cipuri