x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Citirea produselor prin radio frecventa

Citirea produselor prin radio frecventa

25 Sep 2004   •   00:00

De anul viitor, si produsele din hypermarket-urile romanesti vor fi "citite" cu ajutorul tehnologiei RFID, identificare prin radio-frecventa.

ALEXANDRU RADESCU

Spre deosebire de codurile de bare care trebuie scanate individual, cu tehnologia RFID pot fi citite si procesate simultan un numar mult mai mare de etichete.

In plus, prin RFID se semnaleaza locul unde sunt amplasate produsele care nu sunt puse la locul lor, se contabilizeaza numarul de produse aflate pe raft si se localizeaza produse care sunt greu de gasit. Un alt avantaj este ca datele de pe etichetele RFID pot fi rescrise.

TOT UNDELE RADIO. Eticheta RFID este o mica antena, ce se misca intr-un camp radio, fiind "interogata" de catre sistemul care citeste, modifica, rescrie sau transmite informatia de pe eticheta respectiva. Etichetele RFID se realizeaza cu ajutorul unui sistem de codare, de inscriere a informatiei. In spatiul in care eticheta urmeaza sa fie citita sunt necesari receptori de informatie, amplasati in puncte fixe (scanere) sau pe echipamente portabile. Aceste terminale sunt dotate cu sisteme de operare, asemanatoare unui aparat PDA, de exemplu. Codurile de bare vor mai exista cativa ani, pentru ca trecerea la RFID implica costuri destul de ridicate.

In prezent, o eticheta RFID costa 0,5 centi (fata de 10 euro acum patru ani), iar pentru anul viitor se asteapta o scadere a pretului pana la 0,15 euro, existand doar patru producatori de asemenea etichete. In ceea ce priveste portabilele care citesc etichetele RFID, pretul acestora variaza intre 600 si 2.000 de euro.

×
Subiecte în articol: IT rfid