x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Compact discul aniversează un sfert de secol

Compact discul aniversează un sfert de secol

de Jurnalul National    |    18 Aug 2007   •   00:00
Compact discul aniversează un sfert de secol

La 17 august 1982, uzinele germane Philips produceau primul compact disc, mediul de stocare care avea să schimbe faţa IT-ului mondial pentru următorii 25 de ani. Pănă astăzi, peste 200 de miliarde de CD-uri au fost văndute in intreaga lume.

"La sfărşitul anilor 1970 şi inceputul anilor 1980, nu ne-am găndit niciodată că, intr-o zi, industriile divertismentului şi informaticii vor opta pentru CD-urile digitale, in vederea stocării volumului in creştere de conţinuturi", a spus Piet Kramer, care a participat in calitate de inginer la dezvoltarea compact discului. Din anii 1990, CD-ul a eliminat de pe piaţă discul de vinil, evoluănd apoi către formatul DVD, Blu-Ray sau HDDVD.

"A inceput incet, ca majoritatea revoluţiilor", povesteşte Paul Solleveld, purtător de cuvănt al organizaţiei olandeze a industriei divertismentului - NVPI. Iniţial, Philips a dezvoltat ideea inregistrării digitale de imagini şi a creat un CD color, care nu a avut succes la public. Eşecul i-a determinat pe inginerii companiei să realizeze un disc de dimensiuni mici dedicat exclusiv sunetului, ceea ce a dus la naşterea compact discului.

Primele CD-uri muzicale au fost utilizate pentru inregistrarea albumului ABBA, The Visitors, şi la inregistrarea unei simfonii de Richard Strauss, sub bagheta lui Herbert von Karajan.

×
Subiecte în articol: IT