x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cu GPS-ul prin Europa

Cu GPS-ul prin Europa

de Sebastian S. Eduard    |    19 Oct 2006   •   00:00
Cu GPS-ul prin Europa
LIFE STYLE > CALATORII
Vremea cand Hensel si Gretel presarau firimituri pentru a gasi drumul spre casa a trecut. Daca vrei sa faci o excursie in strainatate, ai nevoie ca de aer de un PDA dotat cu GPS si hartile de rigoare.

Sa zicem ca vrei sa ajungi la Roma si sa vezi cat mai multe pe drum, trecand prin Ungaria si Austria. Ti-ai luat cateva harti, ai mai fost pe acolo - sau poate nu - , dar ca sa fii cool si trendy iei cu tine si GPS-ul.

CALCULE MATEMATICE

Treaba se dovedeste tare utila. Ii dai destinatia primei etape si iti calculeaza, in legea lui, timpul pana la prima oprire. Setezi, dupa preferinta, drumul cel mai scurt, cel mai rapid sau economic, parametrii (daca preferi sau nu autostrazile, drumurile neasfaltate sau drumurile cu taxa) si... pornesti la drum.

Bineinteles ca nu stie ca pe Bucurest - Pitesti de la kilometrul 23 la 46 se circula in coloana. In fond, in memoria lui, Bucuresti - Pitesti este trecuta drept "autostrada". Nu trebuie sa invinuiesti GPS-ul ca va crede ca cei 540 km pana la Arad vor fi facuti in sase ore. Nu are cum sa stie nici de aglomeratia de pe Dealul Negru (in zona micilor), nici de turmele de oi de pe Valea Oltului si nici macar de cele doua-trei tiruri pe care le vei intalni in cale in sant, in pozitii nefiresti.

AVERTISMENTE

Sa derulam putin peste Romania, ba chiar si peste Ungaria, unde aparatul te avertizeaza ca va trebui sa-ti cumperi vigneta pentru autostrada si ca... ai depasit limita de viteza.

Si asta pentru ca in aparatul acela mic-mic se ascunde o bestie mare-mare cum numai in visele cele mai rele poti visa. Un fel de mama-soacra deghizata in politista, care, de fiecare data cand apesi putin pe aceleratie, iti spune cu o voce plata (doar tu te enervezi, masinaria - nu): "Ati depasit limita de viteza".

UNDE DORMIM?

Eram asadar deja in Italia, in preajma Venetiei, in cautarea unui loc de dormit. Cum in oras o camera te poate costa si 240 de euro, incerci prin imprejurimi. Oferta este din belsug: intri in baza de date si ii ceri GPS-ului sa-ti afle cele mai apropiate locuri unde sa pui capul. Gaseste: la 200 m, la 250 m, la 1.450 m. Nu-ti ramane decat sa le iei la rand pentru ca agenduta nu iti spune si de cate stele sunt respectivele. Nu te infigi la locuri pe care scrie Hilton, Novotel sau Best Western, cauti chestii cu nume italienesti. Si gasesti: vreo doua-trei pensiuni unde oamenii dau din cap in semn de compatimire, un hotel de mana a cincea cu un patron cu fata de pirat de Sardinia, un altul foarte jignit ca ti se pare mult 140 de euro cu buda pe sala... In fine, la un moment dat, din aproape in aproape gasesti si ce-ti trebuie.

SUPEROFERTA

Baza de date sau PDI-ul programului este geniala, pentru simplul fapt ca gasesti cam tot ce vrei: hoteluri, dupa cum am zis, restaurante, campinguri, statii de benzina, parcare, popasuri turistice, cluburi de noapte, gradini zoologice, magazine, obiective culturale... tot ce vrei - chiar si obiective militare (pentru ajutorul spionilor) sau cimitire (pentru necrofili).

Sistemul vorbeste permanent cu tine si, chiar daca nu iti poate gasi un loc de parcare in prea aglomerata Viena, nu poate evita mitocanismul soferilor italieni, agresivi si mereu grabiti, macar te poate descurca atunci cand nimeresti intr-o intersectare de doua-trei autostrade, care arata din avion ca o mult prea bogata portie incalcita de spaghete...

Si ca vorbeam de autostrade. Daca Roma are in jur de 40 de intrari - ca nu degeaba toate drumurile duc acolo - si pana la urma ajungi unde vrei, in Viena, in dorinta de a ocupa locurile goale de parcare si a nu mai lasa nici unul, austriecii au facut economie la placute indicatoare. Ba chiar si de iesiri si intrari pe autostrada. Asa ca atunci cand copilotul iti spune ca iesirea e peste 200 m, este cazul sa-l asculti docil si sa nu incerci variante.

PIETON

Asteptam varianta in care, trecand prin Piata San Marco, GPS-ul sa inceapa sa-ti povesteasca chestiuni istorice, fite ale vremii..., dupa care sa te invite la o bere...
Poti folosi sistemul nu numai de pe postul conducatorului auto, ci si ca pieton. In fond, Roma trebuie batuta si cu pasul si chiar daca vei avea alura caraghioasa a baiatului care cauta scurgerile de gaze, cu agenda in mana, orientandu-te dupa punctele cardinale, experienta merita facuta.

Rateuri, dupa cum am mai spus, mai sunt. Cate un sens giratoriu aiurea sau cate o adresa falsa - sa nu va duceti la Bungalow Claudia din Kleigenfurt, pentru ca veti da de un austriac mustacios care va zice ceva de "polizei" si iti va arata cu degetul catre o placuta pe care scrie: "Galerie de arta". In general insa eficacitatea GPS-ului este uimitoare. Daca Stevie Wonder ar fi avut asa ceva in copilarie, pe cand ii rearanjau parintii mobila prin casa, pentru a-l pedepsi, probabil ca astazi ar fi avut mai putine vanatai.
×