Saptamana aceasta va incepe Expozitia Mondiala Aichi 2005. Gazduit de Japonia, marele eveniment va incerca sa "combine" umanul si tehnologicul pentru salvarea planetei.
|
PANORAMA. In centrul expozitionar, vizitatorii se vor putea plimba si cu telegondola |
Pe 25 martie, prefectura Aichi (Japonia) va gazdui o noua editie a Expozitiei Internationale. Tema din acest an este "Intelepciunea naturii" si participantii (din 130 de state) vor incerca sa prezinte solutii stiintifice si tehnologice in vederea stabilirii unui "echilibru intre om si mediul inconjurator". Se va pune accentul pe ecologie, reciclare, "intoarcerea la natura", totul "imbracat" insa in tehnologii noi sau "avangardiste". Mijloace de transport in comun nepoluante si inteligente, combustibil si locuinte nepoluante, roboti etc. In acelasi timp, vor fi prezentate o multime de documentare despre istoria civilizatiilor, fiecare stat participant trebuind sa-si prezinte contributia la progresul umanitatii.
ROBOTII. Recent, un eminent profesor japonez spunea ca 2005 va fi anul robotilor. Cand spunea acestea se referea la faptul ca imbunatatirile pe care le vor aduce in acest an cercetatorii in robotica, vor fi cele mai importante de pana acum. La Expo 2005, marile companii japoneze care aloca uriase sume de bani dezvoltarii robotilor isi vor prezenta ultimele realizari. Astfel, Hitachi il va afisa cu mandrie pe "Pal", cel mai rapid robotel NEC va veni cu PaPeRo, robotul care are grija de copii; Fuji va prezenta robotii "gunoieri", iar Tmsuk si Sohgo aduc viitori "roboti de securitate". Si cum se asteapta in jur de 70.000 de vizitatori zilnic, Mitsubishi ofera robotii-ghizi, iar pentru curatenie nocturna, robotii dezvoltati de Fuji si Matsushita.
CASA GLOBALA. Una dintre atractiile evenimentului va fi ceea ce organizatorii au denumit "casa globala". Intr-o uriasa hala, au fost amenajate adevarate muzee (fosile de dinozauri si mamuti), sali in care vor avea loc conferinta pe diverse teme stiintifice si culturale, sali de proiectie, unde vor putea fi vizionate filme despre istoria Terrei, a omului pe Pamant, dar si "aventurile" sale cosmice (proiectii cu laser, sunet surround, ecrane uriase).
Organizatorii au avut ideea de a organiza in zone impadurite din Aichi diverse evenimente care sa-i "reinvete" pe oameni ce inseamna natura si rolul pe care l-a avut aceasta de-a lugul existentei noastre. De asemenea, deplasarea in zona se va face cu diverse mijloace de transport nepoluante sau inteligente (Intellligent Transport Systems).
Mai multe informatii despre acest eveniment puteti pe gasi pe Internet, la adresa www.expo2005.or.jp.
ROMANIA
|
La Expo 2005, va exista si un pavilion romanesc. Roata si axul vor domina simbolic amfiteatrul multimedia in cadrul pavilionului Romaniei. De asemenea, vor fi prezentate spectacole artistice si vor avea loc demonstratii ale unor mestesuguri traditionale. Delegatia romana a pregatit si un album despre Delta Dunarii, intr-o editie speciala, tradusa in japoneza, care va fi oferit imparatului, printului mostenitor si premierului Japoniei. La fel ca si ceilalti participanti, Romania va beneficia de o zi "speciala". A fost aleasa data de 1 iunie, ziua in care, in 1964, legatia Romaniei la Tokyo a fost ridicata la rangul de ambasada. Tara noastra a participat prima oara la Expozitia Universala in 1867 (Paris), comisarul general al Principatelor Romane pentru Expozitie fiind Alexandru Odobescu. Constructia Pavilionului romanesc a fost atunci incredintata arhitectului francez Ambroise Baudry.
|