x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget “Flame”, un virus pentru Iran

“Flame”, un virus pentru Iran

05 Iun 2012   •   15:34

Virusul informatic Flame, descoperit recent si calificat drept "arma cibernetica", avea ca obiectiv furtul de documente in format PDF si grafica, in primul rand din Iran, a declarat specialistul rus in lupta impotriva atacurilor informatice Kaspersky Lab, relateaza AFP, preluat de Mediafax.

Autorii atacurilor cu Flame "par interesati in special de documente in format PDF, Office si scheme AutoCad", precizeaza Kaspersky Lab.

Programuul este capabil sa faca "scurte rezumate" ale documentelor pe care le detecteaza si "cauta de asemenea mesaje electronice", adauga sursa.

"Utilizatorii infectati au fost localizati in diferite regiuni ale lumii, in special in Orientul Mijlociu, Europa, America de Nord si Asia-Pacific", adauga acesta, precizand ca Iranul este principalul stat vizat de aceste atacuri.

Kaspersky Lab precizeaza de asemenea ca ul exista de patru ani, dar infrastructura de comanda si de control a acestuia a fost "deconectata de la retea imediat" dupa anuntul identificarii lui, saptamana trecuta.

"Am numarat cel putin 80 de domenii utilizate de serverele (...) Flame, inregistrate intre 2008 si 2012", precizeaza centrul rus, adaugand ca intre timp, serverele au fost "mutate in mod repetat, in special la Hong Kong, Turcia, Germania, Polonia, Malaysia, Letonia, Marea Britanie si Elvetia".

In urma acestui anunt, ministrul israelian pentru Afaceri Strategice, Moshe Yaalon, a justificat folosirea unui astfel de virus in vederea contracararii amenintarii nucleare iraniene.

In editia de vineri, New York Times afirma ca presedintele american, Barack Obama, a intensificat atacurile cibernetice impotriva programului nuclear iranian, sub numele de cod "Olympic Games".



Saptamana trecuta, compania romaneasca de securitate informatica BitDefender a oferit un utilitar pentru detectare si curatare din computerul infectat a acestui malware.

http://labs.bitdefender.com/2012/05/cyber-espionage-reaches-new-levels-with-flamer/

×