Week-end-ul trecut a avut loc la Hotelul Pennsylvania din Manhattan al V-lea Congres al hacker-ilor. Intruniti sub stindardul "Hackers On Planet Earth", participantii au pus in discutie amenintarile globale la adresa libertatii individului.
ALEXANDRU RADESCU
"Vrei sa traiesti intr-o natie ai carei conducatori mint, insala si fura?" Aceasta intrebare nu este copiata de pe zidul vreunui camin studentesc din Romania. Este vorba de tema unui discurs al unui hacker american prezent la intrunirea "furiosilor" informaticii si Internetului. Tineri si adulti, "ingeri si demoni" (dupa vorba, dupa port).
Doua mii de asi ai calculatoarelor au ocupat trei etaje ale Hotelului Pennsylvania pentru trei zile, timp in care nu prea s-au dezlipit de masinariile care au ajuns prelungiri ale fiintei lor. Printre acesti razvratiti, o multime de ziaristi si⦠Stephen Wozniak. Pentru cei care nu-si amintesc unde au mai vazut acest nume, le reamintim ca este fondatorul Apple Computers, in prezent un aprig aparator al libertatii de expresie si un avocat al hacker-ilor de "buna credinta". De altfel, o mare parte din conferinta s-a focalizat pe faptul ca retelele de calculatoare sunt din ce in ce mai monitorizate si controlate de catre guvern, iar oamenii nu sunt "destinati" controlului.
"BREAKING THE LAW!". Multi dintre participanti au recunoscut ca si-au folosit priceperea in ale informaticii pentru a incalca legea. Dar au declarat ca nu au facut-o decat pentru a arata vulnerabilitatile unor retele de calculatoare, permitand astfel companiilor vizate sa-si imbunatateasca sistemul de securitate electronica, dupa cum se arata in varianta on-line a publicatiei New York Times. Pe de alta parte, spargerea unei retele de calculatoare a facut parte din sectiunile conferintei, formandu-se ad-hoc doua tabere, tinta fiind chiar reteaua de computere a congresului.
FURTUL NU ESTE RELATIV. Unul dintre hackeri a povestit despre o slabiciune in sistemul de functionare a unui telefon public, dupa care a inregistrat sunetul unei fise care "cade" in telefon. In felul acesta "pacalea" telefonul si putea sa vorbeasca gratis. Intrebat de un reporter de la BBC on-line daca acest lucru nu e tot furt, "Rich the Rebel" (pseudonimul hacker-ului) a admis ca a fost un furt. Unul dintre organizatori, "Pork-Cop", a explicat ca in legatura cu sistemul de operare Windows, acesta trebuie testat: "Daca folosesti Windows, iar acesta nu e sigur, oamenii trebuie sa stie. Daca Microsoft nu constientizeaza vulnerabilitatile, atunci apare altcineva si le face cunoscute".
Citește pe Antena3.ro
IDEALIST
"Cand vorbesc de hacker-i ma gandesc la niste timpuri cand cuvantul "hacker" facea referire la magicieni ai tehnologiei, si nu la niste pungasi." - Stephen Wozniak