Deşi nu prea am timp liber, de câte ori am câte un gadget în teste fac în aşa fel încât să mă întâlnesc cu prietenii. Şi nu sunt nişte oameni obişnuiţi, ci, probabil, cei mai cârcotaşi din lume. Orice le-ai prezenta, tot găsesc ei un contraxemplu, de la o altă firmă, cu care să-ţi dea repejor în cap. Ba unul e din categoria “ca al meu nu e niciunul”, aşa că, desigur, are “cel mai bun telefon din lume”, chiar dacă e vorba despre un model vechi de vreo şase ani.
Cu un design impunător, un display care-ţi taie răsuflarea, cu rezoluție 1920×1080 pixeli şi o baterie cu care laşi asistenţa fără replică, Huawei Ascend Mate 7 a fost etalat pe masă fără nicio emoţie din partea mea. Ştiam că voi lovi, şi am făcut-o spunând doar:”Ia uitaţi ce avem noi aici”. Eram înconjurată de trei posesori de aparate foto performante, cu obiective care-ţi luau din spaţiul locativ şi mari duşmani ai buzunarelor, puşi pe fotografiat etichete de sticle de suc sau de bere şi fumuri obraznice ieşite rotocoale din gură. Din câteva mişcări de balet pe display-ul lui Mate 7, câteva cadre cu sticle de bere, dame bine şi mult fum, cel mai cârcotaş dintre cârcotaşi şi-a anuntat senin consoarta:”Cred că m-am îndrăgostit”.
A fost suficient. E nota pe care Mate 7 a primit-o şi de care eram sigură. Căci vorbim despre un phablet cu un ecran de 6 inch, din care doar 17% este reprezentat de marginile de încadrare a ecranului, dar subţirel, de numai 7,9 mm, cu un procesor octa-core şi o baterie care nu lasă loc de comentarii: 4100 mAh. Unde mai pui că poate fi deblocat printr-o singură atingere, prin recunoaşterea amprentei, dar merge şi mai departe cu prietenia faţă de proprietar, fiind dotat cu Glove Mode, care permite folosirea telefonului cu mănuşi , în zilele friguroase.
Situat pe partea din spate a telefonului, cititorul de amprente suportă memorarea a până la 5 seturi diferite de amprente, care pot fi alocate atât modurilor normale, pentru proprietarul telefonului, cât şi modurilor pentru utilizatori ocazionali.
Fluenţă, multitasking, culoare, claritate, sunet, carcasă metalică, design elegant, putere, performanţă, eficienţă energetică, confort. Cred că ar fi cuvintele-cheie care ar trebui folosite pentru a descrie cel mai bine Mate 7. Foarte important de menţionat pentru un dispozitiv cu asemenea dimensiuni este faptul că, datorită tehnologiei de economisire a energiei, proprietară Huawei, Ascend Mate7 oferă trei moduri de economisire - normală, inteligentă şi ultra economisirea de energie. Deşi are o grosime de numai 7,9 mm, cei de la Huawei au reuşit să integreze foarte bine impresionanta baterie Litiu-Polymer, care a făcut faţă două zile la utilizarea normală.
Mate7 este produs din metal în proporţie de peste 95% şi are o structură interioară dintr-un aliaj de aluminiu puternic pentru reducerea căldurii.
Ecranul este un FHD in-cell LTPS. Camera foto principală a lui Mate 7 este una de 13 megapixeli, cu un senzor Sony BSI, iar camera frontală, ideală pentru selfie-uri, este de 5MP, cu o distorsiune a imaginii mult mai mică. Un minus este faptul că, din cauza grosimii telefonului, camera foto principală este uşor ieşită în afară, ceea ce o predispune la zgârieturi, aşa că mare atenţie!
Carcasa lui Mate 7 este unibody, confecţionată dintr-o singură bucată de aluminiu, slot-urile pentru cartela microSIM şi cardul de memorie microSD fiind accesibile din lateral, cu ajutorul unei cheiţe speciale pentru deblocare, precum cea de la iPhone, care este inclusă în pachetul cu accesorii. Nici asta nu îmi pare a fi un punct forte, din contră, cam greoi de folosit, dar silueta subţire cu sacrificii se ţine!
Chiar dacă au existat tentative de comentarii că nu s-ar potrivi unei femei, vă asigur că, în ciuda dimensiunii, Mate 7 nu este incomod, greutatea de 185 de grame şi grosimea de 7,9 mm pentru un phablet de 6 inch fiind rezonabile. Carcasa se aşează bine în palmă şi este surprinzător de rigidă, după cum a comentat unul dintre “cârcotaşii de serviciu”.
Ascend Mate 7 vine cu EMUI 3.0, noua versiune a interfeţei intuitive a celor de la Huawei, pe care o poţi iubi sau urî din prima, aici e greu de comentat. Cert este că permite operarea mai uşoară a telefonului cu o singură mână. Dar îşi ia ceva timp până să te obişnuieşti cu ea.
Terminalul are tehnologie 4G+ care permite atingerea de viteze de download de 300Mbps acolo unde reţelele sunt disponibile.
Caracteristici:
Display: 6 inch, 1920x1080 pixeli
Procesor: HiSilicon Kirin 925 octa-core; 2 GB RAM
Sistem de operare: Android 4.4 KitKat
Camera principală: 13 MP, autofocus, LED flash, geo-tagging, detecţie a feţei, HDR, fotografiere panoramică, filmare la 1080p cu 30 fps; cameră frontală de 5MP, care filmează la 720p
Baterie: 4100 mAh
Dimensiuni: 157 x 81 x 7.9 mm
Greutate: 185 g
Radio: Da
4G cu viteze în download de până la 300 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi direct, Bluetooth 4.0, microUSB, NFC, jack de 3.5 mm, A-GPS şi GLONASS;