Capitala Cataluniei găzduieşte o nouă ediţie a celui mai important eveniment al industriei telecom: Mobile World Congress. Până pe 17 februarie, la uriaşul complex expoziţional Fira Barcelona, peste 1.300 de companii din toată lumea, alături de oficialii Asociaţiei GSM, dezbat "soarta" comunicaţiilor mobile, expun terminale, echipamente, promovează servicii şi aplicaţii, anunţă parteneriate şi proiecte pentru viitorul apropiat, cu impact major asupra economiei, dar şi societăţii.
Dacă privim puţin în urmă, la ediţia din 2008, la standurile a doi expozanţi (ARM şi Texas Instruments) puteam face un prim contact cu platforma Android iniţiată de Google. Între timp, sistemul open source a luat cu asalt piaţa mondială, "contribuind" alături de Apple la dezastrul Nokia şi Microsoft pe segmentul smartphone. O mulţime de noi terminale cu Android vor debuta în această săptămână, detalii fiind anunţate din timp (HTC, Sony Ericsson, LG etc.). Dar nu numai telefoane mobile cu Android, ci şi tabletPC-uri, în mod cert "gadget-ul anului".
Printre cele mai aşteptate terminale se află modelul cu interfaţă 3D de la LG, respectiv Optimus 3D. Din puţinele informaţii furnizate de producător, ştim că va încorpora o cameră cu 2 lentile pentru înregistrări 3D, un ecran LCD fără sticlă pentru vizualizare 3D şi conectivităţi speciale precum HDMI şi DNLA pentru trasferul de date 3D către echipamente electronice compatibile.
În ceea ce priveşte saltul către 4G/LTE, ştim că producătorii sunt gata cu noile echipamente, rămâne ca operatorii să facă investiţiile de rigoare. Iar la MWC, un up-grade de reţea s-ar simţi "singur" fără noi serii de modem-uri.
Nokia Windows Phone
Se poate spune că oficializarea zvonului care bântuia de câteva luni piaţa telecom a "furat" startul congresului de la Barcelona. Vineri, Nokia a anunţat că va folosi Windows Phone ca platformă software pentru smartphone-urile produse. Parteneriatul cu Microsoft reprezintă încercarea disperată de a ajunge din urmă Google şi Apple pe piaţa smartphone şi tabletPC, supravieţuirea pe această piaţă, dar şi o recunoaştere, din partea Nokia, a neputinţei de a se impune cu propriile produse în noua ordine telecom mondială. "Este un parteneriat născut din frica celor două companii că vor fi marginalizate de Apple şi Google, dar nu există vreun glonţ de argint", comenta, pentru Reuters, un analist al CCS Insight. "O recunoaştere sinceră că strategia Nokia în privinţa platformei software a eşuat şi subliniază cât de serioasă este problema companiei finlandeze.
O astfel de alianţă ar fi fost de neconceput acum 12 luni", a adăugat expertul citat. În cadrul anunţului făcut la sfârşitul săptămânii trecute, Nokia a mai precizat că anii 2011 şi 2012 vor fi ani de tranziţie, perioadă în care se va construi parteneritul cu Microsoft. Compania notează că echipa de management nu va suferi schimbări importante, numai un director executiv urmând să fie schimbat. Pe de altă parte, va reduce substanţial numărul angajaţilor în Finlanda şi alte state. "Vor avea loc reduceri substanţiale de personal în diferite state ale lumii, iar acestea vor afecta şi Finlanda", declara directorul general al Nokia, Stephen Elop, precizând că este prea devreme pentru a estima numărul locurilor de muncă desfiinţate. Pentru Microsoft, parteneriatul cu Nokia aduce o adoptare largă a platformei Windows Phone, eclipsată până acum ca vânzări şi popularitate de Android.