x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Info

Info

02 Iun 2006   •   00:00
INFRACTORI. In Romania sunt active in jur de 110 huburi sau locuri virtuale unde internautii se intalnesc pentru a face schimb de fisiere. Cele mai populare cinci astfel de locuri de intalnire au impreuna cu mult peste 25.000 de utilizatori. La Battlestar, cel mai popular astfel de server, sunt conectati concomitent peste 12.000 de utilizatori, care impart 571 Terabytes (unitate de masura echivalenta cu 1.024 gigabytes). Suntem toti infractori?

DECLARATII BELICOASE. Iata ce a declarat Monica Otava, intervievata de Gardianul:

- Sa inteleg ca procurorii din serviciul dumneavoastra, dar si cei din tara pe care ii coordonati au in plan demararea unor actiuni de stopare sau controlare a acestui fenomen?

- Da, categoric. Depistarea unor astfel de retele nu este grea, probarea faptelor penale va fi mai dificil de facut, dar, chiar daca suntem la inceput, speram sa indeplinim astfel de misiuni cu succes.

- Sa inteleg ca de-acum incolo orice utilizator dintr-o asa-zisa retea de cartier se poate trezi la usa cu un procuror cu un mandat de perchezitie in mana?

- Da, oricand se poate trezi la usa cu un mandat de perchezitie.

MANDAT. Raportul despre Romania, publicat la 13 februarie 2006, al International Intellectual Property Alliance - alianta mondiala a organizatiilor cu rol in combaterea pirateriei: "Codul de Procedura Penala cere sa fie emis un mandat pe perchezitie pentru a putea cerceta o locuinta privata, iar acest mandat poate fi emis doar de un judecator, doar daca actiunea penala a fost initiata oficial."

INTELESUL LEGII. Iata ce ne-a declarat Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C a Camerei Deputatilor: "Conform ar. 139, indice 8, din Legea drepturilor de autor, cerinta este de disponibilitate oriunde si oricand a continutului audio sau video. Or, lucrul acesta se intampla pe servere, nu pe PC-ul de acasa. Atunci cand vine vorba de software, orice utilizare in afara prevederilor licentei impusa de producator este ilegala. In cazul fisierelor audio-video putem interpreta ca avand regim de copie privata fisierele stocate pe PC-ul de acasa, pentru ca nu sunt disponibile de oriunde si oricand si ar trebui sa incriminam numai activitatile ce tin de punerea pe servere a acestui gen de continut. In cazul softului nu exista nici o interpretare in afara licentei".
×
Subiecte în articol: IT