x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget La telefon cu străinătatea

La telefon cu străinătatea

08 Sep 2007   •   00:00

Din punct de vedere al coabitării cu telefonul, viaţa utilizatorilor din Romănia, dar mai ales a operatorilor din domeniu este la superlativ. Creşteri pe toate planurile: număr de utilizatori de telefonie mobilă, trafic de voce, ARPU la mobili (venitul mediu pe utilizator), şi tot creşte şi cota de piaţă a operatorilor alternativi. Iată că de ceva vreme a inceput să crească constant şi volumul de minute cu "străinătatea", atăt pentru "mobile", căt şi pentru "ficşi". Se circulă in străinătate mai uşor, de la 1 ianuarie suntem ţară UE, semnal sau fir este cam peste tot, mulţi romăni au plecat la muncă in străinătate in ultimii ani şi, intr-un fel sau altul, comunică in ţară.

Directiva UE pentru tarifele mai mici la roaming abia intră in vigoare, iar rezultatele se vor vedea la anul. Oricum, operatorii locali GSM au inregistrat creşteri la volumul de voce in roaming atăt in 2006, dar mai ales in primele şase luni ale acestui an.

Fir incins afară. Atăt clienţii RomTelecom, căt şi ai principalilor săi concurenţi, RDS şi UPC, au vorbit mai mult in străinătate in ultimul timp. Traficul internaţional din reţeaua/operatorul RomTelecom a crescut cu aproximativ 13% in ultimele două luni, ca urmare a introducerii unui nou tarif pentru convorbirile internaţionale, de 9,99 eurocenţi/minut, fără TVA, pentru apeluri către reţele de telefonie fixă din UE, Norvegia, Elveţia, Israel, Islanda, ne-au declarat reprezentanţii companiei. In luna iulie s-au vorbit 8 milioane de minute "internaţionale" in RomTelecom.

Trafic. Ca volum de minute vorbite pe anul 2006 in străinătate din reţeaua RDS.Tel, acesta atinge 49.393.464 de minute, iar pe anul 2007, in prima jumătate a anului, 40.042.548 minute, au arătat reprezentanţii operatorului. Traficul convorbirilor efectuate din reţeaua RDS. Tel către străinătate a crescut cu aproximativ 62% in valoare absolută după primele şase luni ale anului comparativ cu traficul inregistrat la finalul anului 2006. Dacă se menţine această tendinţă, am putea vedea aproape o dublare a numărului de minute vorbite in străinătate de clienţii RDS.

In ceea ce priveşte operatorul UPC, acesta a fost mai secretos cu datele, mulţumindu-se să declare doar o "creştere a traficului internaţional". Per total, traficul internaţional generat de clienţii rezidenţiali UPC de telefonie măsoară aproximativ 3% din totalul traficului generat de aceştia, ne-au declarat oficiali ai companiei.

Tarife. Convorbirile telefonice de la computer la computer sunt gratis, dar dacă

doriţi să sunaţi de pe PC pe fix sau mobil trebuie să plătiţi. Folosind cel mai popular serviciu de VoIP, Skype, toate apelurile către telefoane sunt subiectul unei taxe de

39 de eurocenţi. Pentru unele din cele mai populare destinaţii, tariful

este de 1,7 cenţi pe minut, acesta aplicăndu-se pentru apeluri către telefoane fixe şi, in anumite cazuri menţionate explicit, in cazul apelurilor către mobile (Canada, China, Hong Kong, Singapore, Statele Unite). Dacă vreţi să sunaţi in Romănia pe mobil, tariful este de 0,236 euro, fără TVA.

Pentru Orange şi Cosmote, noile tarife de roaming sunt de 49 cenţi/min. pentru apelurile către statele din UE Şi 24 cenţi/min. pentru primire de apeluri. Tarifele Vodafone sunt 48,1 cenţi/min., respectiv 23,7 cenţi/min. In cazul Zapp, apelurile coboară la 0,65 $ (0,49 euro) pentru cei care efectuează apeluri din interiorul UE, pentru primire plătind 0,32 $/min. (0,24 euro).

×
Subiecte în articol: telecom