x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Norme europene pentru volumul mp3 player-elor

Norme europene pentru volumul mp3 player-elor

de Alexandru Radescu    |    28 Sep 2009   •   00:00

Utilizatorii de mp3 player-e si telefoane mobile vor beneficia de noi setări din fabrică care vor respecta nivelurile sigure de expunere, precum şi de mesaje clare de avertizare în legătură cu efectele negative ale utilizării excesive la niveluri de sunet ridicate.



Nivelurile sigure de expunere trebuie să fie limitate prin setările “din fabrică” ale produselor. Decizia UE nu indică soluţii tehnice specifice, pentru a nu limita capacitatea de inovare a industriei. În schimb, se cere ca producătorii să facă astfel încât setările din fabrică pentru utilizarea în condiţii normale să respecte cerinţele de siguranţă.

Decizia indică în mod clar că utilizarea în condiţii de siguranţă depinde de timpul de expunere şi de nivelul volumului. Pentru 80 dB, expunerea ar trebui să nu depăşească 40 de ore pe săptămână. Pentru 89 dB, expunerea ar trebui să nu depăşească 5 ore pe săptămână.

De asemenea, trebuie introduse avertismente adecvate pentru consumatori în legătură cu riscurile existente şi cu modalităţile de a le evita, inclusiv în legătură cu situaţiile în care înlocuirea căştilor originale cu alt tip de căşti determină expunerea la niveluri sonore mai ridicate, care constituie un risc mai mare. Decizia nu indică modul de îndeplinire a acestei cerinţe. Soluţiile industriei de profil ar putea include, de exemplu, utilizarea etichetelor sau afişarea unor informaţii pe ecran.

Standardele UE sunt elaborate de CENELEC (organism european de elaborare a standardelor) în cadrul unui proces care poate dura până la 24 de luni şi la care participă oameni de ştiinţă, organizaţii ale industriei de profil şi organizaţii de consumatori, precum şi alte părţi interesate. Standardele UE nu sunt obligatorii; însă, dacă noul standard este aprobat de CE şi publicat în Jurnalul Oficial al UE, el devine, de facto, norma aplicată de industria de profil. Se consideră că produsele care respectă aceste standarde sunt sigure – în cazul nerespectării, produsele trebuie supuse unor testări independente costisitoare pentru fabricanţi. Noile standarde de siguranţă se vor aplica numai produselor viitoare.



×
Subiecte în articol: norme volum ue mp3