x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Operatorii mobili din România, cei mai afectaţi de “incidente cibernetice”

Operatorii mobili din România, cei mai afectaţi de “incidente cibernetice”

20 Mai 2014   •   19:24
 Operatorii mobili din România, cei mai afectaţi de “incidente cibernetice”

Numărul incidentelor cibernetice cu impact semnificativ asupra reţelelor de comunicaţii electronice destinate publicului a fost, în 2013, de 253, cele mai numeroase vizând serviciile de telefonie mobilă, potrivit datelor prezentate azi de directorul executiv al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Eduard Lovin, la cea de-a 18-a ediţie a evenimentului Ziua Comunicaţiilor.

'În ultimul an, şase furnizori de reţele sau servicii de comunicaţii electronice destinate publicului au raportat ANCOM incidente cu impact semnificativ. Astfel, numărul total de incidente cu impact semnificativ raportate, în 2013, este de 253. Numărul mediu de conexiuni afectate de un incident este de 79.000 de utilizatori, iar durata maximă a unui incident a fost de 42 de ore, în timp ce durata medie de aproximativ cinci ore. Durata unui incident reprezintă intervalul de timp dintre momentul în care serviciul începe să se degradeze şi până când acesta este restabilit la parametrii iniţiali. Pe tip de serviciu, cel mai afectat a fost, în 2013, cel de telefonie mobilă, cu aproape 10 milioane de conexiuni afectate', a menţionat Lovin, citat de Agerpres.

Acesta a afirmat, totodată, că Autoritatea monitorizează, în prezent, implementarea Deciziei 512 cu privire la stabilirea măsurilor minime pentru protejarea reţelelor de comunicaţii electronice.

'Anul trecut, anunţam că urmează o reglementare în domeniul securităţii reţelelor. Lucru care s-a întâmplat în toamna lui 2013, prin Decizia 512, care stabileşte măsurile minime privind protejarea reţelelor şi informarea autorităţii cu privire la incidente. În prezent, ANCOM îşi propune să monitorizeze implementarea acestei decizii, să elaboreze rapoartele anuale privind incidentele petrecute şi măsurile implementate de furnizori, precum şi întocmirea unor ghiduri de implementare care să fie în folosul utilizatorilor şi al furnizorilor de conţinut. În ceea ce priveşte securitatea, Autoritatea îşi propune să optimizeze sistemul de raportare al incidentelor care afectează securitatea şi integritatea reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice, să utilizeze informaţiile care îi sunt puse la dispoziţie de operatori pentru a ajuta la o evoluţie pozitivă a acestui sector şi, nu în ultimul rând, să-şi dezvolte consistent expertiza, prin implicarea în activităţi relevante, atât la nivel naţional, cât şi internaţional', a spus oficialul ANCOM.

×