x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Program Microsoft impotriva "spionilor"

Program Microsoft impotriva "spionilor"

19 Dec 2004   •   00:00

Microsoft le va oferi utilizatorilor Windows XP si Windows 2000 un software care sa le curete computerele de programele-spion. Acesta va putea fi descarcat incepand de la mijlocul lunii ianuarie a anului 2005.

CRISTIAN IONITA

Cel mai mare producator de software din lume a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca, in termen de 30 de zile, le va oferi clientilor sai un program antispyware. Prima versiune va putea fi utilizata gratuit de cei care au instalat sistemul de operare Windows 2000 si Windows XP. Totusi, este posibil ca versiunile viitoare ale programului anti-spyware sa poata fi instalate contra cost. Tehnologia anti-spyware a intrat in posesia Microsoft dupa ce gigantul a cumparat o mica firma de software din New York (Giant Company Software Inc). Pana in prezent nu au fost facute publice nici un fel de detalii ale achizitiei.

PROBLEME. Spyware este o categorie de programe informatice care se instaleaza automat in computere (precum virusii), apoi monitorizeaza in secret activitatile utilizatorilor. Pot cauza diverse probleme de securitate sau scaderea performantelor PC-urilor infectate. In urma numeroaselor critici legate de problemele de securitate ale sistemului de operare Windows, Microsoft a oferit gratis utilizatorilor diverse programe care sa le imbunatateasca securitatea. Windows XP Service Pack 2 include un program firewall care sa tina hackerii la distanta. In 2003, Microsoft a cumparat programul romanesc RAV Antivirus, produs de GeCAD - o tranzactie foarte asemanatoare cu cea prin care a achizitionat Giant Company Software.

LIPSESTE ANTIVIRUSUL. La vremea aceea, reprezentantii Microsoft declarau ca vor folosi antivirusul romanesc pentru a proteja sistemul de operare Windows. Din pacate, pana in prezent nu s-a mai auzit nimic de antivirusul RAV. In schimb, Microsoft a lansat un firewall, iar acum se pregateste sa scoata pe piata un program antispyware.

CARACTERISTICI. Revenind la noul program antispyware al Microsoft, acesta va scana computerele pentru a descoperi programele suspecte ca spioneaza utilizatorii, apoi le va dezactiva. De asemenea, programul este capabil sa protejeze un computer impotriva programelor spyware care incearca sa patrunda in sistem, a explicat Mike Nash, vicepresedinte al departamentului pentru securitate informatica de la Microsoft. Desi versiunea initiala va fi oferita gratis, este posibil ca urmatoarele sa coste.

SPYWARE
Programele de tip spyware se instaleaza fara stirea utilizatorilor in timpul navigarii pe Internet. Scopul lor este monitorizarea activitatii internautilor. Unele directioneaza utilizatorul catre mesaje publicitare sau deschid ferestre "pop-ups". Altele deschid site-uri pornografice sau comerciale. De asemenea, prin intermediul acestor programe se pot obtine diverse date din calculator, precum parolele, fara ca stapanul PC-ului infectat sa aiba habar ca este spionat. In jur de 90% dintre computerele conectate la Internet gazduiesc programe spyware fara stirea utilizatorilor.
×
Subiecte în articol: IT Microsoft