După o serie de discuţii intre reprezentanţii statului romăn şi membri ai fundaţiei OLPC (One Laptop per Child), condusă de profesorul N. Negroponte, partea romănă a propus programe-pilot pentru a testa capabilităţile "laptopului săracilor" in sistemul educaţional.
După o serie de discuţii intre reprezentanţii statului romăn şi membri ai fundaţiei OLPC (One Laptop per Child), condusă de profesorul N. Negroponte, partea romănă a propus programe-pilot pentru a testa capabilităţile "laptopului săracilor" in sistemul educaţional.
In luna martie a acestui an, eminentul profesor de la Massachusetts Institute of Technology Nicholas Negroponte a făcut o vizită la Bucureşti pentru a-i expune proiectul OLPC premierului Tăriceanu. Ministrul Comunicaţiilor, Z. Nagy, şi V. Pambuccian, preşedintele comisiei IT&C a Camerei Deputaţilor, s-au opus proiectului lui Negroponte, considerăndu-l nepotrivit pentru Romănia. La data de 5 iunie a avut loc o nouă intălnire intre oficiali romăni şi membri ai OLPC. Această intălnire a fost urmată de o alta, la data de 28 iunie, la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, ai Guvernului şi ai Politehnicii Bucureşti. Ca urmare a acestor ultime discuţii, proiectul-pilot se va desfăşura in două etape: pe de o parte, in cadrul Universităţii Politehnice, pe de altă parte, in cadrul unităţilor şcolare din mai multe judeţe ce vor fi desemnate de minister, a declarat pentru Jurnalul Naţional Daniel Tomoni, consilier Relaţii Publice in Ministerul Educaţiei.
SIMULARE. In cadrul Politehnicii din Bucureşti s-a propus simularea activităţii dintr-o şcoală prin crearea unei reţele formate din laptop-uri deservite de un server. Pe server se va instala software-ul educaţional existent in acest moment in şcolile din Romănia (cursurile AEL), precum şi softul oferit de MIT pentru managementul unei reţele de calculatoare la nivel de şcoală. Lucrurile nu se opresc aici. Realizarea acestui proiect necesită şi implicarea Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, care va analiza rapoartele venite din unităţile şcolare cuprinse in programul-pilot şi va face propuneri pentru completarea conţinutului existent.
Tehnic
In momentul de faţă, in Romănia există 11 laptopuri X0, ne-a declarat Diana Cionoiu, manager al unei firme de software, persoana care pune acum pe picioare un ONG care să promoveze OLPC-ul in Romănia. Laptopul (costă acum 176 $) are un procesor AMD Geode LX-700 la 433 Mhz (L1 Cache 64 KB, L2 Cache 128 KB) SDRAM la 256 MB, memorie flash de 1 GB (poate fi extinsă, ataşare prin USB). Durata de viaţă a acumulatorilor este intre 1 şi 12 ore. Displayul poate fi folosit şi in varianta alb-negru. Sistemul de operare este Fedora Linux, are cameră video, placă de reţea wireless, tastatura laptopului este dintr-un cauciuc care rezistă la apă şi la "mizerii", plasticul de 2 mm care inconjoară laptopul il face rezistent la şocuri fizice. Chipsetul wireless asigură funcţionarea unei reţele mesh.