Guvernul vrea sa scumpeasca electronicele, pe motiv ca sunt produse de lux.
Guvernul vrea sa scumpeasca, printre altele, aparatele foto, camerele video si combinele muzicale, justificand ca sunt produse de lux. Adoptarea acestei masuri va duce la pagubirea bugetului de stat si la imbogatirea bisnitarilor, spun reprezentantii industriei IT&C.
|
ADIO! Daca se aproba acciza de 30%, vom vedea doar la expozitie ultimele modele de camere foto |
Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede accizarea cu 30% a aparatelor care inregistreaza "imagini fixe" si "imagini in miscare". Asta inseamna aparate foto cu film, aparate foto digitale si camere video. Tot cu 30% vor fi accizate combinele muzicale si dublu-casetofoanele. Proiectul va fi discutat azi de Guvern. Daca aceasta prevedere va fi mentinuta, pretul acestor produse se va mari cu pana la 30%. Scopul ar fi cresterea incasarilor la buget.
Daca aceasta masura va fi aplicata, efectul va fi invers: reducerea drastica a incasarilor din accize pentru aceste produse. Este parerea unanima a reprezentantilor industriei IT&C. Acest punct de vedere este sustinut si de Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C a Camerei Deputatilor,
PE BANDA. Printre altele, accizele pentru aparatele foto cu film vor creste de la 0% la 30%, pentru camerele foto digitale de la 0% la 35%, pentru camerele video de la 25% la 30% si pentru combine muzicale de la 0% la 30%.
Varujan Pambuccian este initiatorul scutirii de taxe pe camerele foto digitale de la 1 ianuarie 2005. Iata ce ne-a declarat despre proiectul Guvernului: "Datele din primul trimestru al acestui an arata o crestere cu aproape 100% a incasarilor la buget ca urmare a anularii acestor accize. Eu cred ca asta e scopul - sa avem incasari la buget mari si nu piata neagra mare. Cred ca nu ar trebui puse aceste accize pentru ca vorbim de marfuri mici cu valoare mare, iar atunci cand avem marfuri mici cu valoare mare, contrabanda este un lucru evident. In primul rand, s-ar crea pe piata o situatie de inechitate pentru cei care aduc marfa si respecta legea. Rezultatul anularii accizelor pentru camerele digitale a fost atat de clar si de spectaculos, incat eu cred ca (ministrul de Finante - n.r.) o sa inteleaga ca e o eroare acolo".
STATISTICI. Piata aparatelor foto digitale in 2004 a fost de 35.000-40.000 de unitati si 4-4,5 milioane de euro, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC). Din aceasta organizatie fac parte cele mai mari firme importatoare de echipamente IT&C prezente pe piata romaneasca. O data cu scoaterea taxei de lux de 25%, cele mai pesimiste estimari pentru 2005 indicau o crestere a pietei de cel putin 2-2,5 ori. Reintroducerea taxei va duce automat la sugrumarea pietei legale si la inflorirea pietei negre.
Daca facem o comparatie intre primele trei luni ale lui 2004 si primele 2 luni si jumatate ale anului 2005, constatam o crestere de 7 ori a vanzarilor de aparate foto digitale, trendul ascendent mentinandu-se.
Asta a insemnat venituri la buget de minimum 2,8 milioane de euro numai din TVA, care se plateste la vama. Un calcul sumar pe importurile din ianuarie- martie 2005, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, arata ca statul a incasat de 5 ori mai multi bani pe TVA in 2005 decat pe TVA + accize in 2004, pe camerele foto marca HP, se arata intr-un comunicat APDETIC. "Aceasta tendinta poate continua sau ne putem intoarce in sfera importurilor cu rucsacul in care toata lumea pierde (statul per total incasari, companiile care fac afaceri cinstite, cumparatorii finali care platesc in cele din urma un aparat foto), mai putin smecherii care eludeaza vama si pacalesc statul si de TVA, si de accize", spune Valentin Negoita, presedintele asociatei.