x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget România, teritoriu interzis ”operatorilor virtuali” de telefonie mobilă.

România, teritoriu interzis ”operatorilor virtuali” de telefonie mobilă.

de Alexandru Radescu    |    07 Iun 2011   •   15:23
România, teritoriu interzis ”operatorilor virtuali” de telefonie mobilă.

Romania si Cehia au ramas singurele piete din UE pe care nu isi desfasoara activitatea operatori mobili virtuali (MVNO). In acest context, Autoritatea de Reglementare in Comunicatii a lansat o consultare publica pentru a afla care este opinia actorilor de pe piata de comunicatii din Romania cu privire la furnizarea de retele mobile virtuale de comunicatii mobile si a conditiilor prezentei operatorilor mobili virtuali pe piata locala.

Un operator virtual de telefonie mobila (Mobile Virtual Network Operators) nu detine un spectru de frecventa licentiat, inchiriaza retea de la operatorii clasici si revinde sub marca proprie servicii de telefonie mobila. Acesti operatori pot oferi servicii de telefonie mobila la tarife mai mici decat operatorii clasici.

“Actualul proces de consultare va semnala eventuale bariere, dar exista si posibilitatea ca piata sa nu fi oferit oportunitati in acest sens eventualilor operatori, sa nu fi existat o nevoie reala pe piata pentru acest tip de afacere', a declarat pentru Jurnalul National presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

In ciuda acestei situatii, pe piata din Romania au mai existat “tentative' de a deschide drumul actorilor MVNO. Astfel, in august 2008, arbitrul telecom deschis spre alocare resurse de numerotatie pentru operatorii de retele mobile virtuale. Furnizorii de servicii de comunicatii electronice interesati de obtinerea unei licente de utilizare a resurselor de numerotatie trebuia sa depuna cereri pentru acordarea licentei. Totusi...'nu a fost inregistrata nicio cerere in acest sens la ANCOM (nici un operator mobil virtual nu a facut dovada unui acord incheiat cu un operator de retea mobila) si nu a fost acordata nicio licenta de numerotatie pentru domeniul 070 (domeniu destinat operatorilor virtuali)', ne precizeaza oficialii arbitrului telecom.

Un tip de operator virtual exista deja de ceva ani pe piata din Romania: reseller. Compania indiana ValueFirst si-a lansat in 2006 un serviciu tip SMS. "Momentan acoperim retelele GSM din tara si curind vom acoperi si reteaua CDMA", ne-a declarat, in 2006, Marius Florea, Country Head ValueFirst Romania. "Solutia noastra se adreseaza segmentului business", spunea atunci reprezentantul ValueFirst. Un alt MVNO (tot reseller) exixtent pe piata din 2005 este Number One (un serviciu WTN Romania, reprezenta concernului elvetian WTN Group).

Potrivit ANCOM, la ora actuala sunt aproximativ 400 de operatori mobili virtuali . Printre tarile cu cei mai multi operatori mobili virtuali operationali se numara Olanda (85), Franta (38), Danemarca (15), Germania (71), Marea Britanie (41), Finlanda (10), Norvegia (15), Polonia (10), Letonia (4), Hong Kong, Australia si SUA.

×
Subiecte în articol: ANCOM mvno operatori mobili virtuali