x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget România trebuie să adopte norme tehnice pentru comunicaţii 4G

România trebuie să adopte norme tehnice pentru comunicaţii 4G

de Alexandru Radescu    |    18 Apr 2011   •   17:13

Până la sfârşitul acestui an, România trebuie să adopte normele tehnice referitoare la modul în care se deschid benzile de frecvenţe radio de 900 şi 1800 MHz pentru dispozitivele de comunicaţii performante de a patra generaţie (4G).

Potrivit Comisiei Europene, adoptarea acestor norme, care sunt importante pentru evitarea problemelor de interferenţă cu dispozitivele GSM şi 3G existente, constituie un pas important în direcţia generalizării accesului cetăţenilor şi organizaţiilor din UE la serviciile de bandă largă wireless.

Decizia comisiei stabileşte, în special, parametrii tehnici care permit coexistenţa în benzile de frecvenţă de 900 MHz şi 1800 MHz a sistemelor GSM (telefoane mobile 2G), a sistemelor 3G care oferă servicii de internet mobil pe lângă serviciile de telefonie obişnuite (cu ajutorul Sistemului universal de telecomunicaţii mobile, Universal Mobile Telecommunications System – UMTS) şi a tehnologiei mobile 4G care permite accesul la banda largă de mare viteză cu ajutorul sistemelor LTE (Long Term Evolution) şi WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access).

Autorităţile naţionale trebuie să transpună decizia în legislaţia naţională până la 31 decembrie 2011, pentru ca benzile GSM să fie puse efectiv la dispoziţia sistemelor LTE şi WiMAX.

Presedintele Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, Cătălin Marinescu, spera ca la începutul lui 2012 să deschida licitaţia către operatori pentru benzile LTE.

“Estimăm ca până la finalul anului curent vom definitiva strategia privind introducerea serviciilor de comunicaţii mobile de bandă largă în benzile de frecvenţe 2500-2690 MHz şi 790-862 MHz, astfel încât la început de 2012 să putem deschide licitaţia către operatori”, declarat in luna martie seful ANCOM. “Există astfel mari şanse ca în primul semestru al anului viitor să avem licenţele date şi să stimulăm astfel investiţiile în broadband-ul mobil de bandă largă. În alocarea licenţelor, ne vom ghida după modelul Germaniei, stimulând acoperirea zonelor defavorizate", a precizat şeful ANCOM, în cadrul unor teste publice LTE efectuate de Nokia-Siemens Networks.

Retele WiMAX exista deja in Romania. Operatorul Orange asigura acoperire in cateva zone restranse iar STS tocmai a finalizat punerea la punct a unui proiect national.

×
Subiecte în articol: wimax telecom ANCOM lte