x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Sfarsitul unui jurnal online

Sfarsitul unui jurnal online

01 Feb 2005   •   00:00

Fiecare pagina scrisa in ultimii doi ani de jurnalistul BBC Ivan Noble a fost citita de cel putin 70.000 de oameni, pe Internet. In 2002 a fost diagnosticat cu o tumoare maligna pe creier. O boala incurabila, pe care s-a hotarat sa o invinga povestind despre ea. Ieri, jurnalul sau online s-a inchis pentru totdeauna.

CRISTIAN IONITA

SFARSIT. Spiritul lui Ivan Noble a plecat sa continue jurnalul electronic intr-o lume imateriala
Jurnalistul BBC News a scris timp de doi ani fara intrerupere despre lupta sa cu cancerul, intr-un jurnal online (blog), de un dramatism care a atras atentia intregii lumi. In noiembrie 2004, boala s-a agravat. Internat intr-un spital din Londra, el a continuat sa scrie pana la capat. De ieri, toti cei care l-au citit vreodata plang.

EPILOG. "A cerut sa scrie acest jurnal la foarte putin timp dupa ce a aflat diagnosticul. A vrut sa vorbeasca deschis despre cancer, sa demistifice aceasta boala si sa-i faca si pe ceilalti sa vorbeasca deschis despre ea. Ca jurnalist, a vrut sa publice in continuare materiale de calitate. Dialogul deschis intre Ivan si cititorii sai a fost remarcabil. Ii vom simti lipsa, dar cred ca umorul, curajul si compasiunea sa au lasat o urma in noi pentru totdeauna", a spus Pete Clifton, editorul BBC News Interactive, intr-un epilog la jurnalul online.

Imediat dupa inceperea jurnalului in august 2002, raspunsul cititorilor a fost pe masura. Foarte multi au trimis comentarii, scriind ca stilul deschis al lui Ivan i-a ajutat sa se impace cu propria boala. Cu o parte a cititorilor sai, Ivan a stabilit chiar legaturi foarte stranse, in afara site-ului.

SIMPATIE. Le-a multumit cititorilor sai pentru sprijin, scriind: "Este incredibil ca oamenii sunt interesati de mine - iar lucrul asta imi face groaznic de mult bine, pentru ca ma scoate din ale mele si ma face sa ma gandesc la misiunea mea".

Ultima pagina a jurnalului sau a scris-o spre sfarsitul anului trecut, anticipand vremea cand se va simti prea rau ca sa mai contiue scrisul. Spunea ca raspunsurile venite din partea cititorilor sai l-au ajutat sa supravietuiasca doi ani.

LUPTA. Profesorul Alex Markham, seful Institutului pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie, le-a trimis condoleante sotiei si celor doi copii ai lui Ivan, spunand: Sperantele, temerile, sinceritatea si curajul jurnalului sau sunt miscatoare. S-au facut foarte multe in cercetarea cancerului in ultimii zece ani, dar aceasta veste trista ne arata ca mai sunt foarte multe lucruri de facut. Moartea lui Ivan imi va aminti mereu de ce trebuie sa continuam sa muncim din greu pentru a intelege aceasta boala extrem de complexa, sa invatam sa o tratam mai eficient si, intr-un final, sa gasim un leac al tuturor formelor de cancer.

O VIATA. Ivan s-a nascut in Leeds, in 1976. La 37 de ani, a lasat in urma o sotie si doi copii. Unul de 3 ani si o fetita de 1 an, nascuta in luna iulie a anului trecut. In urma cu un an si jumatate, boala sa parea ca da semne de vindecare, asa ca Ivan si sotia sa au hotarat sa mai aiba un copil.

Desi jurnalul sau l-a facut o persoana extrem de cunoscuta, a pastrat pana in ultima clipa secretul asupra identitatii familiei sale, pentru a o proteja.

Aici ii puteti citi jurnalul.

FEBRA BLOG-URILOR SE INTINDE
Blog (varianta weblog) este un jurnal online care poate fi foarte accesat, modificat si intretinut destul de usor (www.weblog.ro are 19 categorii). La inceput a fost un fenomen american, acum a ajuns foarte raspandit, China putandu-se lauda cu peste jumatate de milion de persoane cu jurnal online. Studii recente arata ca, lunar, numai la adresa Blogger.com, in jur de 2.000 de persoane isi deschid un jurnal. Site-ul lui Ivan Noble e unul dintre cele mai reusite. (Alexandru Radescu)
×
Subiecte în articol: IT jurnal ivan