Opţiunile de control parental există la orice antivirus serios, acestea adăugându-se la setările similare de la sistemul de operare. Din păcate, părinţii nu prea sunt preocupaţi de aceste aspecte importante în securitatea online a copiilor. Aproximativ 4% dintre copiii care au utilizat internetul în România în ultimele 12 luni au accesat site-uri “inadecvate” sau au intrat în legătură cu persoane “potenţial periculoase”, potrivit statisticilor Eurostat, care plasează România sub media UE, de 5%. Totodată, din studiu reiese că numai 3% dintre familiile din România care au în grijă copii folosesc software de control parental sau filtrare a conţinutului web, media la nivel UE fiind de 14%. Statistica se bazează pe cazurile raportate de persoane cu vârste cuprinse între 16-74 de ani, care locuiesc în gospodării cu cel puţin un copil în grijă. În Luxemburg, Slovenia, Danemarca, Franţa, Finlanda şi Austria, între 20 şi 25% dintre gospodării folosesc softuri de filtrare pentru copii.
Raportul Eurostat, prezentat ieri cu ocazia “Zilei Siguranţei pe Internet” are în vedere şI atacurile informatice. Astfel, 2% dintre românii care au navigat pe net în ultimul an au suferit pierderi financiare în urma unor atacuri de “phishing” sau din cauza folosirii incorecte a cardului bancar, în timp ce media UE se plasează la 3%. De asemenea, un procentaj de 5% dintre internauţii din România au raportat în ultimele 12 luni cazuri de abuz al informaţiilor personale trimise online şi alte încălcări ale intimităţii. La capitolul cyberinfracţiuni, cel mai prost stă Letonia, unde 8% dintre internauţi au suferit în ultimele 12 luni pierderi financiare online. Letonia este totodată statul membru UE cu cea mai scăzută rată de utilizare a software-ului de securitate IT (antivirus, firewall etc.), numai 62% dintre internauţi luând această măsură de precauţie. România are o rată de utilizare a softurilor de protecţie de 64%, sub media UE de 84%, potrivit Mediafax care citează raportul Eurostat.
La nivelul UE, 31% dintre utilizatorii de internet au descoperit viruşi (sau alte forme malware) în computerele proprii în perioada menţionată, 4% au avut probleme în urma trimiterii pe net a informaţiilor personale. Bulgarii s-au infectat cel mai des cu viruşi (58%), în timp ce datele pentru România nu sunt disponibile în această privinţă.