x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Softuri de intretinere

Softuri de intretinere

de Iulian Gorodinschi    |    21 Sep 2006   •   00:00
Softuri de intretinere
TEST SOFTWARE > INTRETINEREA PC-ULUI
Pentru a functiona la capacitate maxima, orice PC are nevoie de intretinere. Din fericire, exista cateva programe capabile sa-ti mentina sistemul "in forma". Sunt usor de folosit si te pot ajuta sa obtii performante mai bune ori pentru a corecta erori grave ale sistemului. De asemenea, pot fi programate sa analizeze si sa curete sistemul periodic.

In alegerea unui software de intretinere trebuie sa iei in consideratie cateva criterii: este usor de instalat si de folosit? Contine termeni prea tehnici si in loc sa ajute te fac sa eziti atunci cand vrei sa alegi o functie sau sa modifici o optiune? Programul trebuie sa fie astfel creat incat toate actiunile sa fie clar descrise pentru ca rezultatul sa fie cel intentionat. Mai trebuie sa ceara confirmarea utilizatorului atunci cand urmeaza sa modifice caracteristici ale sistemului care pot afecta integritatea acestuia sau pierderea unor informatii considerate inutile, dar de care se poate sa aveti nevoie.

Tuneup Utilities 2006

Instalarea produsului TuneUp Utilities 2006 se face rapid si fara probleme. Este foarte usor de folosit si navigarea se imparte in cinci categorii: Customize & Analyze, Clean up & Repair, Optimize & Improve, Administer & Control si File Recovery & Destruction. Optiunile din fiecare categorie au fiecare cate o icoana pentru a le face mai usor de recunoscut.

In prima categorie se gasesc optiunile System Control, Start Manager, System Information si Styler. Cu System Control puteti configura in detaliu sistemul de operare, conexiunea la retea, dispozitivele periferice si aplicatiile de baza (browserele si clientul de e-mail). Startup Manager va permite sa gestionati aplicatiile care pornesc o data cu sistemul Windows. System Information afiseaza informatiile despre componentele hardware, performanta si conexiune, iar Styler modifica elementele vizuale Windows.

In sectiunea Clean up & Repair puteti curata hard discul de fisiere inutile cu DiskCleaner (pe sistemul de test DiskCleaner a eliberat 800 Mb prin curatarea fisierelor temporare) si elimina problemele din Registry cu Registry Cleaner. Acesta din urma imparte problemele pe categorii, pentru a putea fi astfel eliminate numai cele selectate de utilizator. Optimize & Improve va da posibilitatea de a optimiza memoria (MemOptimizer) prin mutarea programelor nefolosite din memoria RAM in memoria virtuala si golirea memoriei temporare (Clipboard), registrul (Registry Defrag), sistemul, conexiunea la Internet si browserele.

Categoria de administrare (Administer&Control) contine modulele TuneUp Process Manager (pentru administrarea programelor care ruleaza in memorie si setarea prioritatilor acestora), TuneUp Registry Editor (pentru cautarea si editarea mai usoara in Registry Editor) si TuneUp Uninstall Manager, util in cazul in care aveti aplicatii pe care nu le puteti dezinstala cu Add/Remove programs din Control Panel.

Ultimul grup de utilitare este File Recovery and Destruction, de unde puteti sterge permanent fisiere (fara ca ele sa mai poata fi recuperate prin alte metode) cu TuneUp Shredder sau recupera fisiere sterse prin comenzi Windows cu Tuneup Undelete. Cele mai importante functii din TuneUp Utilities 2006 sunt DiskCleaner, Registry Cleaner, Mem Optimizer, System Optimizer, Uninstall Manager si Undelete. O parte din functii nu sunt necesare decat pentru o accesare rapida, ele putand fi activate si traditional, prin comenzile sistemului de operare. Manualul este foarte detaliat si functiile programului sunt explicate pe intelesul oricarui utilizator.

  • Nota: 4,2
  • Tip licenta: Trial 30 zile, pret 39.95$
  • Dimensiune: 8,68 MB
  • Timp download: 4 minute conexiune 256K/s
  • Usurinta in instalare: 5
  • Usurinta in utilizare: 5
  • Set functii: 4
  • Optimizare: 4
  • Documentatie/Suport: 3
    www.tune-up.com
  • System Mechanic 6

    Dupa o instalare rapida a software-ului aveti de ales intre a-l testa pentru 30 de zile sau de a introduce o cheie de inregistrare pentru a profita de toate functiile incluse. Imediat dupa alegerea continuarii in varianta trial sau full, System Mechanic porneste o analiza sumara a sistemului, in urma careia va este recomandata corectarea eventualelor erori gasite. Functiile software-ului sunt distribuite pe cinci categorii: Optimize, Clean, Repair, Protect si Maintain, facilitand astfel navigarea utilizatorilor catre actiunea dorita. In categoria Optimize gasiti functiile Increase Internet Speed, Speed Up Hard drives, Memory Mechanic, Popup Blocker, Manage Windows Startup, System Customizer si Manage Running programs. Cu ajutorul acestora puteti accelera conexiunea Internet si analiza traficul, defragmenta hard diskul, elibera sau defragmenta memoria RAM, bloca ferestrele popup, administra procesul de rulare a programelor la incarcarea sistemului Windows si modifica elementele de baza ale sistemului de operare. Functiile de curatare a fisierelor temporare a celor stocate inutil pe hard disk sunt incluse in categoria Clean. Grupul Repair contine uneltele Repair and Clean the Registry (cel mai complex din cele propuse de programele testate), Find and Remove Spyware (care in versiunea trial descarcata nu functioneaza, desi descarca baza de date necesara), Fix Drive and System Problems si Fix Broken Shortcuts.

    Modulul de securitate Protect va permite sa detectati si sa reparati eventualele vulnerabilitati ale sistemului, sa stergeti permanent fisiere, sa creati rapoarte ale configuratiei sistemului pentru o revenire ulterioara la configuratia dorita si sa activati System Guard pentru a preveni accesul la anumite programe sau setari ale sistemului.

    Din ultima categorie, Maintain, remarcam functia Relocate Software, cu ajutorul careia puteti muta programele instalate catre alte foldere sau drive-uri fara a compromite functionarea lor. De asemenea, informatiile generate cu System Information Report sunt foarte detaliate si se refera la toate componentele sistemului.

    System Mechanic este foarte usor de folosit de orice utilizator, fie prin navigarea pe categorii, fie prin accesarea rapida a celor mai importante unelte, (Power Tools) direct din meniul principal. Software-ul creeaza un raport al tuturor actiunilor realizate si recomanda la fiecare lansare o lista de actiuni necesare pentru imbunatatirea performantelor sistemului.

  • Nota: 4,8
  • Tip licenta: Trial 30 zile, pret 69.95$
  • Dimensiune: 12,0 MB
  • Timp download: 6 minute conexiune 256K/s
  • Usurinta in instalare: 5
  • Set functii: 5
  • Optimizare: 4
  • Documentatie/Suport: 5
    www.iolo.com/sm
  • Advanced System Optimizer

    Advanced System Optimizer este software-ul de intretinere cu cel mai mare numar de functii si cu cel mai inalt grad de personalizare. Categoriile System Cleaners, System Optimizers, System Tools, Privacy and Security, Organizers, Backup and Restore, Safe Execution, Files and Folders si Beautify Windows asigura cea mai complexa arie de interventie in scopul imbunatatirii performantelor sistemului.

    Pe langa functiile de curatare si optimizare prezente in toate programele testate, Advanced System Optimizer poseda o serie de unelte care il fac unic in seria aplicatiilor de gen. System Advisor este o componenta care analizeaza configuratia sistemului de operare si enumera optiunile necesare pentru accelerarea performantei. Privacy Protector permite stergerea activitatilor inregistrate in urma navigarii pe Web (site-uri vizitate, cookies, auto-complete, fisiere temporare sau descarcate, lista site-urilor vizitate recent), putand fi activat si la o data setata de utilizator.

    In sectiunea Organizer dispuneti de functiile Appointment Planner, Sticky Pad si Media Files Organizer. Cu prima puteti adauga evenimente importante si programa alerte pentru a va reaminti de acestea. Sticky Pad este o unealta cu care puteti crea scurte note, tip Post-it, care vor ramane vizibile pe ecran deasupra tuturor ferestrelor deschise, iar Media Files Organizer va ajuta sa grupati fisierele media in foldere corespunzatoare tipului lor pentru a facilita o localizare ulterioara. Din categoria Backup and Restore se distinge optiunea Secure Encryptor, cu ajutorul careia puteti proteja accesul la anumite fisiere sau foldere cu o parola. Setarile de securitate pot fi accesate din grupul Safe Execution. Functia Block Programs va permite sa impiedicati rularea anumitor programe instalate sau sa setati restrictii de securitate (puteti bloca accesul la Registry Editor, Control Panel, Task Manager si puteti dezactiva blocarea statiei sau schimbarea parolei fiecarui user). Accesand Logon Settings aveti posibilitatea de a personaliza procesul de autentificare a utilizatorilor prin adaugarea de mesaje si modificarea setarilor de securitate implicite in momentul autentificarii.

  • Nota: 5
  • Tip licenta: Trial 30 zile, pret 29.95$
  • Dimensiune: 8,80 MB
  • Timp download: 4,40 minute conexiune 256K/s
  • Usurinta in instalare: 5
  • Usurinta in utilizare: 5
  • Set functii: 5
  • Optimizare: 4
  • Documentatie/Suport: 4
    www.systweak.com
  • ×