x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Stofa care poate încărca dispozitivele mobile

Stofa care poate încărca dispozitivele mobile

27 Feb 2019   •   14:53
Stofa care poate încărca dispozitivele mobile

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un tip de stofă flexibilă, lavabilă şi producătoare de energie, care poate fi utilizată ca "îmbrăcăminte inteligentă", întrucât este capabilă să alimenteze dispozitive electronice portabile, informează Xinhua. 
Popularitatea tot mai mare a dispozitivelor electronice portabile a impus o îmbunătăţire a sistemelor de aprovizionare cu energie, întrucât sistemele tradiţionale, precum bateriile, sunt voluminoase şi necesită încărcări frecvente. 
Cercetătorii de la Universitatea Donghua din Shanghai au creat o stofă generatoare de energie cu ajutorul tehnologiilor de fabricaţie scalabile. Acea ţesătură realizată manual poate să colecteze energia biomecanică provenind de la mişcările purtătorului şi să o convertească apoi într-o manieră eficientă în electricitate, pentru a alimenta dispozitive electronice portabile.
Ţesătura este realizată dintr-un poliester cu rezistenţă sporită pentru stratul inferior şi o stofă conducătoare de electricitate pentru stratul-electrod. Suprafaţa stofei a fost modificată cu nanofibre şi nanoparticule pentru a ameliora considerabil producţia de electricitate.
Stofa este lavabilă şi poate fi croită în diverse mărimi şi forme. Pe lângă faptul că poate să colecteze energie, noua stofă poate fi integrată cu articole vestimentare obişnuite şi continuă să detecteze mişcările corpului uman, funcţionând ca un senzor al acestora.
Studiul, publicat în revista Nano Energy, ar putea fi utilizat pentru dezvoltarea unor textile inteligente şi pentru următoarea generaţie de dispozitive electronice portabile. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: îmbrăcăminte inteligentă