x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget STRaND-1, primul smarthone cu Android trimis în spaţiu

STRaND-1, primul smarthone cu Android trimis în spaţiu

de Alexandru Radescu    |    08 Feb 2013   •   16:46
STRaND-1, primul smarthone cu Android trimis în spaţiu

STRaND-1 este primul satelit dezvoltat în jurul unui smartphone cu Android (Nexus One), proiectul fiind iniţiat de University of Surrey (Anglia).

Surrey Training, Research and Nanosatellite Demonstrator este un mini-satelit, tip CubeSat (latura de 30cm, greutate de 4,3kg) şi este prevăzut pentru lansare pe orbită spre sfârşitul acestei luni.

Cu excepţia sistemului de propulsie şi a bateriei solare, un smartphone este echipat cu elementele necesare unui astfel de satelit, spune echipa de cercetare: cameră foto-video, legături radio, accelerometru, procesoare performante. Cercetătorii de la Surrey au lucrat trei luni la acest proiect, în special în timpul lor liber.

În prima fază a misiunii,  STRaND-1 va folosi nişte “aplicaţii” speciale pentru a colecta diverse informaţii, satelitul fiind controlat de un puternic computer care rulează pe Linux. În faza a doua a misiunii, inginerii vor muta operaţiunile orbitale pe smartphone, testând astfel potenţialul terminalului în mediul spaţial, arată cellular-news.com.

Google Nexus One, dezvoltat în parteneriat cu HTC, a fost lansat în 2010, fiind echipat cu procesor Scorpion la 1GHz, 512 MB memorie RAM, cameră foto de 5MP.


×
Subiecte în articol: smartphone Android satelit