x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget TEHNOLOGIE - Tactilul ne interpretează

TEHNOLOGIE - Tactilul ne interpretează

de Mihai Manole    |    28 Oct 2008   •   00:00
TEHNOLOGIE - Tactilul ne interpretează

Încă nu ne încurcăm degetele prin tastele-hologramă, dar suprafeţele tactile devin din ce în ce mai "inteligente".



Tastatura calculatorului, butoanele telefonului mobil încep să facă parte din ce în ce mai mult dintr-o generaţie "expirată" a interfeţelor prin care utilizatorul are acces în lumea digitală. Acum ne plac touchscreen-urile, nu tastele, wireless-ul, nu firele. În tonul cu tendinţa generală: vrem cât mai multe cu cât mai puţină bătaie de cap. Realizarea spectaculoasă din "Minority Report" ar putea fi, în câţiva ani, obişnuinţă.

În materie de suprafeţe "deştepte", sensibile la atingere, Microsoft a lansat comercial în prima jumătate a acestui an aşa-numita tehnologie "Surface". Este vorba despre o suprafaţă multi-touch, capabilă să recunoască obiectele aşezate pe ea, să interpreteze gesturile mai multor utilizatori şi să schimbe într-un fel paradigma interacţiunii dintre aceştia şi conţinutul digital.

La numai câteva luni de la apariţia acestei aplicaţii în restaurante, hoteluri sau cazinouri, apare în prim-plan o nouă tehnologie experimentală. Este vorba de "SecondLight", varianta îmbunătăţită a "Surface", care, evident, ştie să "facă" mai multe.

2 ÎN 1
Practic "SecondLight" adaugă o nouă dimensiune predecesoarei sale, permiţând utilizatorului să adauge peste "Surface" un set de lentile speciale care formează o a doua suprafaţă sensibilă la atingere, având caracteristici similare cu prima. Lentilele interfeţei "SecondLight" se folosesc de un tip special de cristale lichide conectate la un întrerupător optic. La aplicarea unui voltaj, moleculele din cristale se aliniază şi permit trecerea luminii, devenind transparente. Rata de alternare între modul translucid şi transparent este similară cu aşa-numita rată de refresh a unui monitor de computer, ceea ce în percepţia utilizatorului se traduce prin vizualizarea unor imagini secundare proiectate pe lentilele "SecondLight", pe lângă cele proiectate pe "Surface". Versiuni ulterioare ale acestei tehnologii, spun specialiştii care au lucrat la acest proiect, ar putea utiliza lumina vizibilă pentru a face capturi ale unor feţe sau diferite obiecte şi să gestioneze precum un scanner. S-ar putea ajunge până acolo unde ecranele ar fi cele care se întorc după chipul privitorilor.

ATINGERE, VOCE ŞI CHIP
Concurenţii de la Apple au şi ei în plan utilizarea tehnologiei multi-touch în proiecte care vizează mai mult decât simple ecrane sensibile la atingere. Apple conceptualizează noi versiuni ale acestei tehnologii care să o combine cu o varietate de alte metode de "comandă" a dispozitivelor. Comenzile vocale, date biometrice sau expresiile faciale ale unui utilizator constituie surse secundare de comenzi avute în vedere de Apple pentru integrare în tehnologia multi-touch.

EDUCAŢIA TOUCH

Şi dacă aceste concepte prezentate mai sus au încă un statut de prototip, tehnologia multi-touch este folosită deja în produse comerciale. Un exemplu în acest sens îl constituie Smart Table Interactive, un ecran tactil cu aplicaţii în domeniul educaţional, care se adresează copiilor de până în 11 ani. Un ecran cu o diagonală de 69 de centimetri poate interpreta gesturile unui grup de elevi, dispozitivul fiind însoţit de o serie de aplicaţii educaţionale potrivite pentru publicul căruia i se adresează.  

11 ani

Ecran tactil care „citeste“ gesturile copiilor

×
Subiecte în articol: IT