x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telefon mobil pentru evreii ultraortodocşi

Telefon mobil pentru evreii ultraortodocşi

de Marina Constantinoiu    |    29 Apr 2011   •   13:49

 O companie de telecomunicaţii israeliană a propus clienţilor săi evrei ultraortodocşi un telefon mobil Motorola cuşer, cu sonerie hasidică şi menu în idiş, primul în lume, a informat - miercuri - ziarul israelian Yediot Aharonot, citat de AFP.
"Acest telefon nu are funcţia SMS, acces la internet, la Facebook sau la mail. El nu are nici măcar aparat de fotografiat”, indică ziarul.
"Iar dacă sunaţi de la acest telefon în cusul Shabbat-ului, veţi plăti preţul exorbitant de 10 şekeli /doi euro/ pe minut”, subliniază el.
Toate indicaţiile sunt în idiş, limba tradiţională a comunităţilor evreieşti originare din Germania şi Europa Centrală şi de Est, utilizată pe larg de evreii ortodocşi, al căror număr este estimat a fi între 350.000-400.000, potrivit aceleiaşi surse.
Cu scopul de a obţine aprobarea rabinică pentru acest aparat, compania care a lansat acest mobil, Accel Telecom, trebuie să probeze că utilizatorii înşişi nu vor putea ocoli programele de protecţie căzând în păcat.
"Nu este simplu să faci telefoane cuşer şi să le aduci la un astfel de nivel încât că nu poată fi modificate şi utilizate pentru trimiteri de SMS-uri sau accesul la Internet prin ele”, a declarat ziarului preşedintele director general al Accel, Mark Seelenfreund.

×