x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telefonia 4G, noua vedetă la CES-2012

Telefonia 4G, noua vedetă la CES-2012

de Alexandru Radescu    |    10 Ian 2012   •   15:55
Telefonia 4G, noua vedetă la CES-2012

Desi nu le este un eveniment dedicat, precum Mobile World Congress (Barcelona), CES-ul din Las Vegas poate fi considerat un adevarat boom al comunicatiilor 4G. Majoritatea producatorilor de telefoane mobile au prezentat ieri terminale LTE/4G, toate fiind insa destinate pietei din SUA, care iata o ia inaintea Europei in acesta zona cheie a comunicatiilor pentru urmatorii ani. Considerata “telefonie 4G', tehnologia LTE (Long Term Evolution) ar trebui sa asigure rate de transfer de pana la 100 Mbps.

Se evidentiaza Sony Xperia ion, Nokia Lumia 900, HTC Titan II sau LG Viper (realizat din materiale reciclabile). Nimic despre un posibil iPhone 5 compatibil Long Term Evolution/4G, dar Apple nu participa la expozitia din Las Vegas, avand propriile evenimente in cursul anului.

Revolutie continua
Revenind la noile terminale prezentate, Xperia ion cu Android 2.3 (foto) este unul din primele patru modele lansate dupa despartirea de Ericsson, parteneriatul de 10 ani incheindu-se in luna octombrie a anului trecut. Totusi, Ericsson nu lipseste de la targ, fiind considerat primul mare producator de echipamente care sustine conferinte la acest eveniment. Iar acest lucru nu face decat sa sublinieze convergenta industriilor de electronice sI telecom. Un al model LTE, HTC Titan II vine cu sistem de operare Windows Phone 7.5 Mango sI o camera foto cu rezolutie de 16 MP! Nokia Lumia 900 functioneaza tot cu Windows Phone 7.5 Mango, cu ecran de 4.3 inci. In sfarsit, LG Viper 4G, camera foto de 5MP, procesor la 1,2GHz sI Android Gingerbread. De mentionat sI prototipul de smartphone de la Fujitsu cu hardware de invidiat: platforma Nvidia Tegra 3, procesor quad-core. Este echipat cu Android 4.0, camera foto de 13MP sI ecran de 4,6 inci. Se asteapta ca la congresul telecom de la Barcelona, de la sfarsitul lui februarie, sa fie dezvaluita versiunea finala.

Adio cu Kinect sI Windows 8
Steve Ballmer, directorul executiv Microsoft , a tinut sa iasa de pe scena CES-ului cu o serie de noutati legate de “colaborarea' Kinect- Windows , dar sI de parteneriatul telecom cu Nokia. Ballmer a promis ca din luna februarie tehnologia Kinect va fi disponibila pentru PC-urile cu Windows, tintind mai mult decat jocurile video. Pana in prezent, tehnologia Kinect s-a folosit cu consola Xbox a companiei americane, permitand controlul la jocuri video fara un joystick/telecomanda, doar cu ajutorul mainilor sI picioarelor. Potrivit lui Ballmer, Microsoft a livrat 18 milioane de unitati Kinect de la lansare. Nu au fost informatii clare despre disponibilitatea oficiala, generala pentru asteptatul Windows 8, ci doar detalii legate de interfata.

×