x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telekom Austria nu renunţă la Telekom Serbia

Telekom Austria nu renunţă la Telekom Serbia

de Alexandru Radescu    |    04 Mai 2011   •   18:51

Telekom Austria a îmbunătăţit oferta de preluare a pachetului majoritar de acţiuni la compania Telekom Serbia, controlată de stat, la 1,1 miliarde de euro, după ce guvernul de la Belgrad a promis condiţii mai atractive pentru investitorul austriac, transmite Reuters.

Oferta este mai aproape de preţul cerut de Serbia, respectiv 1,4 miliarde de euro. Anterior, Telekom Austria a licitat 850 de milioane de euro şi investiţii de 450 de milioane de euro în companie pentru preluarea pachetului majoritar. În schimbul îmbunătăţirii ofertei de preluare, guvernul sârb a acceptat prelungirea licenţelor şi mai multe concesii în privinţa benzilor de frecvenţe.

Noua propunere a grupului austriac prevede plata a 800 de milioane de euro la încheierea tranzacţiei, urmată de achitarea unor sume anuale în următorii nouă ani.

Serbia deţine 80% din compania telecom, iar grupul elen OTE restul de 20%. Telekom Austria controlează pe piaţa sârbă şi compania de telefonie mobilă VIP. Tranzacţia va avea nevoie de acordul autorităţilor pentru concurenţă de la Belgrad, întrucât grupul austriac ar controla circa 60% din piaţa de profil din Serbia după preluarea companiei.

Potrivit presei elene, OTE intenţiona să vândă participaţia la Telekom Serbia, estimată la 155 milioane de euro, pentru a obţine fonduri necesare preluării integrale a Romtelecom. Totodată, grupul elen ar putea ceda pachetul de 20% din acţiunile Telekom Serbia în schimbul unei participaţii la operatorul sârb VIP. În România, OTE controlează 54% din capitalul Romtelecom, divizia locală de telefonie mobilă Cosmote şi reţeaua de magazine Germanos, cu profil IT&C. OTE a cerut Ministerului Comunicaţiilor, la sfârşitul lui martie, să accepte prelungirea cu aproximativ două luni, până la finele lunii mai, a termenului până la care grupul va prezenta oferta privind preluarea participaţiei statului la Romtelecom.

×