Vom putea vedea programe de televiziune distribuite pe liniile telefonice si vom trimite SMS-uri de la telefoanele publice.
|
|
VIITOR. Romanii vor folosi telefoanele fixe la "standard occidental"
|
Pana la sfarsitul lui 2007, ar trebui sa fie instalate 2,7 milioane de linii telefonice utilizabile in paralel pentru transferul de voce, date si programe de televiziune. E vorba de o tehnologie care combina telefonia clasica, conexiunea la Internet de viteza mare si televiziunea prin cablu.
"Pana in mai 2006 vor fi inlocuite toate liniile analogice ramase in retea, existente in provincie. Asta inseamna aproximativ 750.000 de linii. Pentru 2005, 2006 si 2007 sunt prevazute investitii de 500 de milioane de euro, iar una dintre directiile vizate este introducerea anual a cate 900.000 de linii noi care vor avea capabilitatea sa transmita "triple play", adica voce, date si televiziune", ne-a declarat Dan Pazara, director de relatii externe in cadrul RomTelecom.
Tot de anul acesta va incepe modernizarea retelei de telefoane publice, iar RomTelecom intentioneaza sa introduca noi servicii care sa poata fi accesate de la telefoane publice. Printre proiectele companiei se numara acela de a le oferi clientilor posibilitatea de a trimite scurte mesaje scrise (SMS) de la posturile telefonice publice. Desi sunt o noutate le noi, in strainatate aceste servicii exista de cativa ani buni.
MESAJE. In Romania exista peste 22.000 de telefoane publice. Succesul comercial al acestora a inceput sa se estompeze in orase o data cu dezvoltarea (si ieftinirea) serviciilor de telefonie mobila. In provincie sunt instalate ceva mai mult de 15.000 de telefoane publice. In zonele rurale, aceste aparate sunt la mare cautare, pentru ca veniturile populatiei sunt mai mici, iar rata de penetrare a telefoniei mobile este mai redusa.
Citește pe Antena3.ro
CONCURENTA DURA
|
In prezent, RomTelecom are 4,33 milioane de abonati. Celelalte firme de telefonie fixa aparute dupa liberalizarea pietei in 2003 au 67.000 de abonati, potrivit statisticilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii. Concurenta facuta de firmele de telefonie mobila este insa mult mai dura: Orange, Connex si Zapp au la un loc 10 milioane de utilizatori - de peste doua ori mai mult decat toate firmele de telefonie fixa la un loc. Asta in conditiile in care in 1996 telefonia mobila avea 50.000 de clienti romani. Nici din partea televiziunii prin cablu concurenta nu este prea blanda. Potrivit statisticilor Ministerului Comunicatiilor, numarul de utilizatori ai acestor servicii a crescut de la 2,4 milioane in 1999, la 4 milioane in 2004.
|