x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Traficul mobil de date a depăşit traficul de voce

Traficul mobil de date a depăşit traficul de voce

de Alexandru Radescu    |    25 Mar 2010   •   00:00

Moment istoric în industria telefoniei mobile: traficul mobil de date a depăşit traficul de voce la nivel mondial. Cea mai mare parte a traficului mobil de date provine din accesarea site-urilor de social networking de pe dispozitivele mobile.

Potrivit unui raport Ericsson, traficul mobil de date mondial a crescut anual cu 280% din 2008 până în prezent şi este estimat că se va dubla de la an la an, pe parcursul următorilor cinci ani.

Traficul de date a depăşit nivelul traficului de voce în momentul în care ambele categorii susţineau schimburi de aproximativ 140.000 TB/lună. Creşterea veniturilor încasate de operatori este susţinută de dezvoltarea traficului de date, reprezentată prin numărul tot mai mare de utilizatori care aleg dispozitive cu potenţial mare de susţinere de trafic, cum ar fi smartphone sau computer portabil.


„Concluziile studiului nostru sunt un reper important în industrie, având în vedere că aproximativ 400 de milioane de abonaţi la servicii de broadband mobil generează mai mult trafic de date decât traficul de voce generat de toate cele 4,6 miliarde de utilizatori de telefonie mobilă din lume", a declarat Hans Vestberg, preşedinte Ericsson.

În acest moment, cea mai mare parte a traficului mobil de date provine din accesarea site-urilor de social networking de pe dispozitivele mobile. Spre exemplu, peste 200 de operatori de telefonie mobile din 60 de ţări oferă şi promovează aplicaţii mobile pe bază de Facebook, cu peste 100 de milioane de utilizatori activi care accesează site-ul de socializare.

În acelaşi context, Ericsson arată că pe măsură ce traficul mobil de date devine mai intens, conexiunea de broadband mobil are tendinţa să devină un element la fel de personal precum telefonul mobil folosit de o persoană. În proporţie de 80%, respondenţii studiului au declarat că nu ar împărţi laptopul personal cu nimeni altcineva, în timp de 65% dintre ei au afirmat că nu şi-ar împărţi conexiunea de broadband mobil.


×
Subiecte în articol: redactie