Procedurile de atribuire a primelor două multiplexuri destinate trecerii la televiziunea digitală terestră vor demara după ce Guvernul va stabili calendarul desfăşurării licitaţiei şi cuantumul taxei de licenţă, a declarat ieri şeful arbitrului telecom, Cătălin Marinescu.
Potrivit presedintelui ANCOM, viitorii câştigători ai celor două multiplexuri vor avea nevoie de cel puţin doi ani pentru a îndeplini condiţiile prevăzute în caietul de sarcini privind gradul de acoperire a teritoriului.
CNA a aprobat, în ianuarie, un proiect de act normativ care prevede că primele două multiplexuri destinate trecerii la televiziunea digitală terestră vor fi acordate până la 1 iulie 2010, prin selecţii comparative distincte, câştigătorii acestora trebuind să plătească taxe de licenţă de câte 2,5 milioane de euro.
Un multiplex digital terestru este un grup de programe şi servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrică terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard, având acoperire naţională ori regională, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvenţe.
Stabilirea câştigătorilor procedurilor de selecţie pentru aceste prime două multiplexuri se va face până cel mai târziu la data de 31 mai 2010, prin selecţie comparativă.
Pe primul multiplex ar putea intra posturile TVR1, TVR 2, Pro TV, Antena 1, Realitatea TV, Naţional TV şi Prima TV. Acestea au acoperirea cea mai mare la nivel naţional şi cele mai mari audienţe.
Restul de patru multiplexuri digitale vor fi acordate până la 30 decembrie 2010.
Fiecare multiplex va permite retransmisia a cel puţin şapte posturi de televiziune Standard Definition (SD) cu parametri tehnici de transmisie identici pentru fiecare post, sau o combinaţie de posturi Standard Definition şi High Definition (HD), precum şi servicii multimedia.
Comparativ cu SD, imaginea HD se caracterizează printr-o rezoluţie mai bună.
În Strategia privind trecerea la televiziunea digitală, adoptată de Guvern în octombrie 2009, s-a stabilit că procesul de atribuire a primelor două multiplexuri să înceapă până la 31 decembrie 2009.
Tranziţia la televiziunea digitală a fost însă întârziată din cauza Senatului, care a amânat din iunie până în octombrie aprobarea modificărilor Legii 504/2002 privind audiovizualul.
Potrivit strategiei, până la finele anului 2010, primele două multiplexe vor acoperiri minim 60% din populaţie şi 50% din teritoriu, iar după 18 luni, gradul de acoperire va ajunge la 80% din populaţie şi 70% din teritoriu.
Până la 31 decembrie 2011 se va realiza o acoperire de minim 90% din populaţie şi 80% din teritoriu. De asemenea, până la 1 ianuarie 2012 va înceta transmiterea în format analogic a programelor de televiziune terestră în banda de frecvenţe UHF alocate emisiei digitale.