Project Ara propune telefonul viitorului, un concept Google in care iti construiesti si modelezi singur telefonul.
Intr-un fel, constructia modulara a acestui tip de telefon este similara celei practicate in domeniul desktop-urilor, unde iti poti alege dupa performante, preferinte si buget componente pentru calculatorul pe care ti-l doresti.
Prototipul prezentat este configurat sa functioneze cu zece module independente, doua aflate pe fata dispozitivului – un display de 720p si un modul receiver si alte sase aflate pe spate, unde se pot adauga o camera video, acumulatorul sau un adaptor pentru USB.
Interconectarea acestor module se face prin utilizarea unor electromagneti permanenti, instalarea urmand a fi facuta printr-o simpla glisare.
Spiral 2 este descris ca avand "on-device network" cu switch Toshiba UniPro si bridge ASIC in centrul sau. Marvel si Nvidia au creat doua design-uri de referenta pentru Spiral 2 bazandu-se pe procesoarele lor PXA1928, respectiv Tegra K1.
Specificatiile modelului Spiral 2 includ cele doua procesoare, un display de 720p, o camera de 5MP, port adaptor USB, acumulator si difuzoare.
Optiunile pentru conectivitate includ modem 3G, Wi-Fi si Bluetooth. Exista 11 module functionale pentru Spiral 2 si Google spune ca pana la sfarsitul lui 2015 va mai adauga inca 30.
Configuratia de baza se asteapta sa coste 50 de dolari, utilizatorii vor putea apoi sa cumpere module aditionale pentru camera, ecran, senzori, cipuri wireless, radio, acumulator, difuzoarere sau alte componente modulare care s-ar putea sa nu fi fost concepute inca pentru dotarea unui smartphone obisnuit.
Google a explicat ca software-ul instalat ofera posibilitatea ca modulele sa fie schimbate chiar in timpul functionarii telefonului.
Aceasta operatiune poate fi executata chiar si in cazul in care se doreste inlocuirea unui acumulator pe cale de a se descarca total cu un altul. Echipa Project Ara da asigurari ca telefonul va fi complet functional timp de 30 de secunde, dezideratul lor fiind de a oferi utilizatorului un interval de 1-2 minute pentru aceasta schimbare.
Prin intermediul aplicatiei Ara Manager, Google va oferi suport userilor pentru rezolvarea problemelor si determinarea unor compomente optime pentru configuratia dispozitivului folosit.
Primul produs al Proiectului Ara Google va fi disponibil in a doua jumatate a lui, urmand sa fie lansat in Puerto Rico.
Spiral 3, urmatorul prototip al proiectului va aduce ca noutati mutarea electromagnetilor de pe module pe endoscheletul metalic al dispozitivului si producerea capacelor modulelor prin tehnologia de printare 3D.
Ultimul aspect este cheie in customizarea modulelor de catre utilizatori, acestia putandu-si pune amprenta asupra design-ului dispozitivului, prin posibilitarea printarii 3D a capacelor modulelor componente.