x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Veritel.ro, comparatorul de tarife telefonie şi internet e funcţional şi online

Veritel.ro, comparatorul de tarife telefonie şi internet e funcţional şi online

de Alexandru Radescu    |    09 Oct 2013   •   15:22
 Veritel.ro, comparatorul de tarife telefonie şi internet e funcţional şi online

De patru ani a avut nevoie Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii pentru a demara proiectul comparatorului de tarife, o idee vehiculată încă din 2009 de fostul preşedinte al instituţiei, Liviu Nistoran. Ce-i drept, o vreme proiectul a zăcut şi prin sertarele Ministerului Comunicaţiilor, dar ceea ce contează acum este că Veritel.ro e online, fiind şi o provocare pentru site-urile operatorilor şi pentru credibilitatea ANCOM.

Cum funţionează?

Se alege categoria de servicii, se introduc estimările proprii de consum şi comparatorul furnizează o listă cu primele 25 de planuri tarifare care corespund criteriilor selectate, ordonate în ordinea crescătoare a preţului. În momentul afişării rezultatelor, un utilizator primeşte şi alte detalii relevante, precum durata minimă a contractelor, penalităţi în caz de reziliere sau informaţii privind eventuale promoţii. Sunt informaţii despre ofertele tuturor furnizorilor activi de pe piaţă, în măsura în care aceştia le-au introdus în baza de date. De asemenea, anumite oferte, precum cele de fidelizare sau altele negociate individual, nu pot fi introduse în aplicaţie de operatori, dat fiind că sunt bazate pe criterii particulare, adaptate la nivel de abonat.

Potrivit ANCOM, furnizorii au obligaţia să introducă în baza de date a aplicaţiei orice nouă oferta comercială şi orice modificare a unor oferte existente în termen de 4 zile lucrătoare de la data lansării sau a modificarii acestora.

O decizie cu scandal şi tribunal

Proiectul este finanţat din fonduri ANCOM şi Fondul European de Dezvoltare Regională, prin POS-CCE. Asistenţa acordată din fonduri publice nerambursabile a fost de 886.198 lei, iar valoarea totală a contractului de dezvoltare a aplicaţiei Veritel.ro s-a ridicat la 1,06 milioane lei fără TVA (în care este inclusă şi valoarea echipamentelor hardware şi a licenţelor software necesare funcţionării aplicaţiei).

În prima parte a anului trecut, ANCOM a organizat o licitaţie pentru desemnarea furnizorului comparatorului online de tarife telecom. În august 2012, instituţia a desemnat câştigatoare oferta UTI Systems.

Aplicaţia este dezvoltată ca urmare a prevederilor Deciziei ANCOM 77/2009 privind obligaţiile de informare a utilizatorilor finali de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului. Această decizia a fost contestată în justiţie de operatorii mobili, dar în cele din urmă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat dreptate arbitrului telecom.

×