x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Vodafone “iese” din Polonia

Vodafone “iese” din Polonia

01 Iul 2011   •   11:23

Miliardarul polonez Zygmunt Solorz-Zak a incheiat un acord de preluare a Polkomtel, al doilea mare operator de telefonie mobila din Polonia, pentru 5,5 miliarde dolari, reprezentand o achizitie record pentru un om de afaceri din aceasta tara, transmite Bloomberg.

Actionarii Polkomtel, intre care si Vodafone Group, au semnat un acord preliminar pentru vanzarea companiei catre Solorz-Zak, pe locul al doilea in Polonia in privinta averii, potrivit revistei Forbes.

Solorz a lansat in 1992 prima retea privata de televiziune din Polonia, la trei ani de la caderea comunismului. Polkomtel, operatorul brandului Plus, are circa 14 milioane de clienti pentru servicii de voce si Internet.

Actualii proprietari ai Polkomptel, detinuti de stat, ar putea sa imparta fondurile obtinute prin aceasta vanzare cu guvernul, ministrul de Finante, Aleksander Grad, declarand in aprilie ca transferul catre stat a "unei parti semnificative" din suma obtinuta este fireasca.

Pentru Vodafone, detinatorul unei participatii de 24% la Polkomtel, tranzactia face parte din strategia de vanzare a unei parti din portofoliul din Europa si Asia. Vanzarea va aduce Vodafone 1,3 miliarde dolari, suma care va fi folosita pentru plata unor datorii.

Ceilalti actionari ai Polkomptel sunt compania de rafinare a petrolului PKN Orlen, compania de utilitati PGE, producatorul de cupru KGHM Polska Miedz (KGH) si traderul de carbune Weglokoks.

×
Subiecte în articol: vodafone polkomptel zygmunt solorz-zak