x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Windows 8, Microsoft revine la simplitate

Windows 8, Microsoft revine la simplitate

de Dumitrescu Mihai    |    12 Mar 2012   •   17:20
Windows 8, Microsoft revine la simplitate

Ultimele modificari importante ale Windows-ului au avut loc in 2003, cand Microsoft a adus in prim plan Windows Longhorn (cunoscut mai tarziu ca Windows Vista). Dupa cei 8 ani, Microsoft se hotaraste sa revina la simplitate.

Motivul este extrem de simplu – Tablet PC-urile sunt din ce in ce mai cautate, iar vechile PC-uri pierd tot mai mult teren. Microsoft a venit cu o varianta mai moderna a sistemului sau de operare, care sa poata rula pe gadget-uri.

Sa vedem acum care sunt cele mai importante schimbari pe care le aduce Microsoft in noua distributie Windows:

1. Home Screen-ul.

In Windows 8, gasim tile-uri in loc de iconite asa cum eram obisnuiti pana acum. O colectie de elemente grafice animate, pe care le poti pozitiona oriunde vrei pe interfata. Microsoft justifica aceasta schimbare prin prisma consumului de resure hardware (doar 280 MB necesari) si din punct de vedere util: mai multa libertate si mai placut utilizatorului.


2. Informatie actualizata in timp real pe HomeScreen.

Dupa cum am spus mai devreme, dispar icon-urile si apar tile-urile si tile-urile live.

Diferenta este ca Live Tile-urile extind conceptul prin faptul ca informatia prezentata e actualizata in timp real. Ex: tile-ul cu prognoza meteo aduce la intervale prestabilite datele meteo. Cel legat de email prezinta numarul de mesaje, eventual un preview al ultimului.


3. Nu mai exista maximizare/minimizare

Gata! S-a terminat cu ideea de maximizare/minimizare/redimensionare de ferestre. Sunt de domeniul trecutului la fel cum sunt si butoanele de meniu, barele de tip scroll. O aplicatie metro pentru Windows 8 ocupa tot ecranul. Controlul si meniurile apar doar daca utilizatorul trage de maus (sau cu degetul) in marginile ecranului. Asa e posibil sa fie afisata mai multa informatie utila si sa fie organizata mai clar.

4. Lock screen personalizat.

Partea imprumutata de la Windows Phone 7: pe ecranul lock utilizatorul aduce ce informatii doreste sa aiba permanent la indemana. Mail, calendar etc.

5. Dispare meniul de start asa cum il stiam.

Aplicatiile sunt tile-uri, inclusiv cele din vechiul Windows

×