x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Alexandru Rafila: Tratamentul la timp al multor afecțiuni scade costurile cu cheltuielile pentru sănătate

Alexandru Rafila: Tratamentul la timp al multor afecțiuni scade costurile cu cheltuielile pentru sănătate

de Anastasia Paul    |    06 Dec 2022   •   10:10
Alexandru Rafila: Tratamentul la timp al multor afecțiuni scade costurile cu cheltuielile pentru sănătate
Sursa foto: antena3CNN

Alexandru Rafila, ministrul Săntății, la Conferinta “Hepatita C- calea spre vindecare”, parte a proiectului România Inteligentă, organizată de Antena3CNN și cotidianul Jurnalul.

"Tratamentul la timp al multor afecțiuni scade costurile cu cheltuielile pentru sănătate. Nu contează cheltuiala care pare mare, făcută într-un anumit moment, pentru screening sau pentru tratament, pentru că pe termen mediu, uneori pe termen mai scurt, cheltuiala cu serviciile de sănătate necesare se reduce. Și, mai mult, se reduce morbiditatea și mortalitatea evitabilă. Pentru că hepatita virală, prin complicațiile pe care le produce, fie carcinomul hepato-celular, fie ciroza hepatică, este generatoare de mortalitate care poate fi evitată", explică acesta. 

Demnitarul subliniază importanța terapiei în reducerea transmisibilității hepatitei.

"Terapia este deosebit de importantă pentru reducerea transmisibilității. Un alt element important se referă la faptul că cele trei tipuri de hepatită B,C și D sunt generatoarea de formele cronice de boală care au consecință numeroase cazuri de carcinom hepato-celular. Dacă la hepatita B suntem oarecum avantajați de faptul că există un vaccin eficient, care face subiectul unui program național, și cei care sunt din grupele de risc sperăm să se poată vaccina, mai ales după ce s-a aprobat compensarea vaccinurilor de către CNAS, la hepatita C, în mod evident tratamentul, dincolo de vindecarea pacientului, previne această complicație dramatică care are mult mai puține șanse de vindecare, care este carcinomul hepatio-celular", spune ministrul.

Totodată, el sublinizaă importanța unui buget multianual pentru sănătate care "ar permite ca și în zona de investiții o predictibilitate și o realizare mult mai rapidă a dotării spitalelor și a renovării unor spitale".

Conferința a fost transmisă live pe site-urile antena3.ro, jurnalul.ro si pe paginile de Facebook ale Antenei 3 CNN https://www.facebook.com/Antena3Oficial și Jurnalul https://www.facebook.com/jurnalulro , iar tronsoane ale dezbaterii vor fi preluate live pe postul TV Antena 3 CNN.

×