x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Conferința Națională România Inteligentă. Asigurările obligatorii de locuințe: Soluția esențială pentru protecția împotriva dezastrelor naturale în România

Conferința Națională România Inteligentă. Asigurările obligatorii de locuințe: Soluția esențială pentru protecția împotriva dezastrelor naturale în România

de Redacția Jurnalul    |    08 Oct 2024   •   16:33
Conferința Națională România Inteligentă. Asigurările obligatorii de locuințe: Soluția esențială pentru protecția împotriva dezastrelor naturale în România

Inundațiile recente și furtunile de cod roșu din România au demonstrat încă o dată necesitatea asigurării obligatorii a locuințelor și importanța pregătirii comunităților locale înainte ca dezastrele să lovească. Cu ocazia Zilei Internaționale a Reducerii Riscurilor la Dezastre, Antena 3 CNN a organizat Conferința Națională România Inteligentă, sub tema „Asigurările obligatorii de locuințe: Pilonul stabilității în fața dezastrelor”.

În cadrul evenimentului, reprezentanți ai ministerelor și instituțiilor publice, alături de PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), au discutat soluții pentru o mai bună gestionare a riscurilor și a intervențiilor în caz de catastrofe naturale.

Nicoleta Radu, directorul general PAID, a subliniat importanța implicării autorităților locale în informarea populației despre obligativitatea polițelor de asigurare: „Metoda coercitivă nu a funcționat eficient în ultimii 15 ani. Am modificat Legea 260 pentru a obliga autoritățile locale să informeze cetățenii despre această asigurare, dar, din păcate, nu există sancțiuni pentru lipsa acțiunii lor”.

Deși costul anual al unei asigurări obligatorii este de doar 130 de lei, aceasta poate oferi despăgubiri de până la 100.000 de lei în cazul unor dezastre precum cutremurele, inundațiile sau alunecările de teren. Aceste polițe sunt vitale, mai ales pentru locuințele vulnerabile, construite din materiale neconvenționale, care nu sunt acoperite de alte tipuri de asigurări.

"Acest produs este conceput pentru a fi accesibil întregii populații și pentru a acoperi riscurile majore cu care se confruntă România", a concluzionat Nicoleta Radu, subliniind necesitatea informării și educării populației în privința asigurărilor de locuințe.

×