x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Mircea Fechet: SGR-ul a schimbat viața românilor și a influențat activitatea companiilor din domeniu

Mircea Fechet: SGR-ul a schimbat viața românilor și a influențat activitatea companiilor din domeniu

de Redacția Jurnalul    |    28 Mai 2024   •   14:45
Mircea Fechet: SGR-ul a schimbat viața românilor și a influențat activitatea companiilor din domeniu

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a evidențiat impactul pozitiv al „Sistemului Garanție-Returnare" (SGR) asupra României, în cadrul conferinței RO 3.0 „Lideri pentru viitor – sustenabilitate, viziune, inovație". Fechet a subliniat că SGR-ul reprezintă cel mai mare proiect de economie circulară implementat în România în ultimele trei decenii.

„SGR-ul a schimbat viața românilor și a influențat activitatea companiilor din domeniu. Sistemul produce efecte semnificative, resimțite de toată lumea. De exemplu, o companie din Buzău, pe care am vizitat-o în 2020, a renunțat recent la importurile de PET-uri datorită eficienței SGR-ului. Aceasta este o veste extraordinară pentru noi, ca minister al Mediului”, a declarat Fechet.

El a menționat și existența colectorilor informali, subliniind importanța dialogului cu autoritățile locale. „Românii câștigă acum venituri din SGR. Deși au existat cazuri de vandalizare a punctelor de colectare, cred că pe măsură ce utilizarea sistemului va crește, vor fi tot mai puține PET-uri la punctele de colectare”, a adăugat ministrul.

Fechet și-a exprimat încrederea că, în al treilea an de funcționare, SGR-ul va atinge o rată de recuperare a ambalajelor de peste 90%. În prezent, colectarea selectivă prin infrastructura municipală se ridică la 12-13%, iar în București, la punctul de sortare din Otopeni, se colectează zilnic cantități semnificative de PET-uri.

„Decizia de a nu amâna implementarea SGR-ului a fost una corectă. Fiecare zi în care funcționează sistemul face România mai curată. Avem nevoie de astfel de povești de succes”, a concluzionat Mircea Fechet.

Conferința „Lideri pentru viitor – sustenabilitate, viziune, inovație" a fost organizată de Antena 3 CNN și cotidianul Jurnalul, în cadrul proiectului RO 3.0.

×