x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Sănătatea maramureșenilor - grija prezentului, investiția pentru viitor

Sănătatea maramureșenilor - grija prezentului, investiția pentru viitor

de Diana Scarlat    |    12 Mar 2024   •   08:40
Sănătatea maramureșenilor - grija prezentului, investiția pentru viitor

Județul Maramureș înseamnă, astăzi, mai ales turism rural, peisaje superbe și aer curat.

Dar nu a fost mereu așa. În special reședința de județ, municipiul Baia Mare, a fost grav afectată, timp de câteva decenii, de minerit și de industrializare, pentru care nu au fost aplicate metode de ecologizare, iar foarte mulți oameni s-au îmbolnăvit. Preocuparea celor care administrează acum județul, dar și a medicilor, este să recupereze cât mai multe persoane bolnave, iar spitalele, clinicile și centrele de tratament sunt esențiale. Soluțiile pentru sănătatea populației din județ s-au dezbătut, ieri, în cadrul Conferinței Antena 3 CNN din seria „România Inteligentă” - „Sănătatea maramureșenilor - grija prezentului, investiția pentru viitor”.

Una dintre temele dezbătute în cadrul conferinței a fost dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor medicale și ale terapiilor alternative pentru copiii cu dizabilități din județ. La Recea, în Maramureș, există un Centru de terapii alternative pentru copiii cu dizabilități unic în țară. 

Centrul de terapii alternative „Althera” de la Recea, destinat copiilor cu dizabilități, îmbină terapiile tradiționale cu cele alternative. Un exemplu este terapia cu animale - cai, ponei, câini -, pentru care s-a realizat o arenă acoperită. Centrul este primul de acest fel din România și dispune și de un parc senzorial. „Althera” e parte a proiectului transfrontalier „Terapii alternative în Maramureș și Ivano-Frankivsk”. 

„Centrele de terapii sunt foarte importante, pentru a recupera cât mai mulți copii cu autism, care datorită tratamentelor pot ajunge adulți care contribuie la comunitățile noastre, în loc să ajungă adulți cu dizabilități, în grija DGASPC.

Majoritatea sunt adulți cu dizabilități, unii dintre ei au ajuns de la autism la starea în care sunt astăzi și de aceea este foarte important centrul de terapii. Costurile pe care le au aparținătorii cu aceste persoane sunt foarte mari, iar societatea este privată de persoanele care ajung în situații dificile. Costurile sunt foarte mari, dacă te ocupi de o persoană cu dizabilități de când este copil, dar sunt cazuri care se recuperează. Avem cazul unei fetițe care astăzi este studentă cu bursă, pentru că s-a ocupat cineva de tratament”, a explicat, în cadrul conferinței, Doru-Alexandru Lazăr - vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș.

Investiții în servicii publice

În județ există mai multe tipuri de servicii publice pentru copii și adulți cu dizabilități. Sunt și 12 locuințe protejate pentru 120 de beneficiari din cadrul DGASPC Maramureș, s-au făcut investiții în sistemul de sănătate, printre  care și modernizarea și reabilitarea Spitalului Județean „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

În cadrul conferinței s-a discutat și despre direcțiile de rezolvare a deficienței resurselor umane în domeniul medical și despre pașii importanți în pregătirea personalului calificat pentru unitățile spitalicești și medicale din Maramureș.

„Noi, ca autoritate publică locală, trebuie să investim și în infrastructura de drumuri, pentru a fi cât mai accesibile centrele de tratament. Există și persoane adulte cu boli rare. Pentru că suntem în Maramureș și ne-am propus să fim unici în abordarea problemelor, ne-am propus să tratăm separat adulții cu boli rare. Prin faptul că ne-am aplecat asupra unor astfel de beneficiari, suntem unici în România. Avem, în Maramureș, 12-15 adulți cu boli rare și vrem să fim aproape de aceștia și de familiile lor, pentru a le face viața mai ușoară și pentru a crește calitatea vieții acestora”, a declarat, în cadrul conferinței, Gabriel-Bogdan Şteţco - administrator public al județului Maramureș.

Industria și mineritul sunt la baza bolilor

Cel mai important subiect dezbătut a fost legat de posibilitățile de recuperare a populației afectate de minerit și de industrializare. Moderatorul conferinței, jurnalistul Adrian Ursu, a întrebat dacă industria din Maramureș, în special haldele de steril, au fost printre cauzele îmbolnăvirilor populației. Statisticile îmbolnăvirilor arată că populația a fost afectată grav de poluare, pe mai multe generații.

„Avem o secție de oncologie în Spitalul Județean și e posibil ca trecutul industrial al județului să fi avut un impact nefast asupra populației. Creșterea patologiei la nivelul spitalului se poate vedea cu ochiul liber. De asemenea, numărul mare de cazuri la copii arată că, da, trecutul județului a provocat acest lucru”, a explicat George-Alexandru Oros - manager al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

Ecologizare pentru haldele de steril

Mediul și calitatea aerului sau a apei contează foarte mult pentru sănătatea populației, iar Baia Mare este un oraș care mult timp a fost expus poluării, fiind înconjurat de 5 halte de steril - depozite de deșeu minier care rezultă în urma procesului tehnologic de scoatere a metalelor din zăcământ. 

Președintele Consiliului Județean Maramureș a propus o serie de proiecte pentru ecologizarea haldelor de steril care au afectat grav sănătatea populației.

 „Haldele de steril au în componența lor cianuri și nu au fost ecologizate, din 2007, de când mineritul a fost închis, în Maramureș. Lângă aeroport avem o haltă de 150 de hectare. În acel loc sunt 3 halte de steril, cu peste 200 de hectare, în total. Până în 2023 a existat finanțare europeană pentru astfel de ecologizări și noi nu am fost eligibili pentru a le accesa, dar acum nu mai sunt aceste fonduri. În Germania sunt câteva landuri unde mineritul a fost foarte puternic și sunt probleme de mediu foarte grave. Acolo s-a alocat 2% din PIB pentru lucrările de ecologizare. O astfel de ecologizare durează până la 5-6 ani, deci nu trebuie să fie dați toți banii odată”, a explicat Ionel-Ovidiu Bogdan - președinte al Consiliului Județean Maramureș, care solicită cheltuirea banilor din Fondul de mediu pentru lucrările necesare în aceste zone afectate de industrie și de minerit, pentru reducerea poluării și sănătatea populației. 

Alocarea banilor din Fondul de mediu pentru ecologizarea haldelor de steril din Maramureș este soluția pe care Ionel-Ovidiu Bogdan, președinte al CJ, o propune acum Guvernului, inclusiv pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×