Ministrul a subliniat că această schimbare accelerată este alimentată de resurse financiare substanțiale, cu 1,6 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și fonduri pentru modernizare. Mai mult, au fost deblocate apeluri pentru investiții în instituții publice și se pregătesc altele pentru sectorul privat.
„În România, suntem în plină revoluţie energetică şi facem o trecere către o economie mai verde într-un ritm foarte accelerat, pentru că avem la dispoziţie miliarde de euro.
Avem 1,6 miliarde de euro din PNRR plus fondul pentru modernizare, pentru că noi acolo am reuşit să deblocăm nişte apeluri: jumătate de miliard de euro pentru instituţii publice.
Săptămâna viitoare probabil vom ieşi cu alte două apeluri, probabil 890 de milioane de euro pentru producţie şi consum pentru beneficiari privaţi, este apelul care a fost în PNRR (...).
Piaţa dacă o stimulezi puţin cu fonduri europene, nerambursabile se mobilizează şi vine cu proiecte", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Cu toate acestea, Burduja a recunoscut că una dintre principalele provocări este capacitatea instituțională redusă a Ministerului Energiei de a gestiona fluxurile de fonduri și proiectele asociate. Acest lucru se datorează atât volumului mare de muncă, cât și lipsei de expertiză adecvată în minister. Pentru a aborda această problemă, s-a crescut capacitatea unității, dublând numărul de angajați. Cu toate acestea, ministrul a remarcat că, din cauza salariilor mici, atragerea de personal calificat este dificilă.
„Principala constrângere pe care noi am avut-o și ne-am stârnit să o adresăm este capacitatea instituțională din Ministerul Energiei de a procesa apeluri de miliarde și miliarde de euro, de mii și mii de proiecte.
Pe de o parte, pentru că volumul muncii este foarte mare, pe de altă parte pentru că necesită o expertiză pe care nu întotdeauna o putem regăsi într-un minister.
Nu este la îndemâna oricui să evalueze un parc solar care vine și solicită fonduri europene și cu o contribuție proprie și cu un set de avize de proceduri.
Noi am reușit să creștem în primul rând capacitatea unității.
La preluarea mandatului erau în jur de 28 de persoane şi am dublat pur și simplu unitatea cu un super efort, pentru că, din păcate, în Ministerul Energiei sunt salariile cele mai mici din tot Guvernul României și atunci e foarte greu să-ți vină oamenii prin transfer pentru că pierd la bani", a continuat Burduja.