x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 10 octombrie 1989

10 octombrie 1989

de Lavinia Betea    |    10 Oct 2009   •   00:00

Două ceasuri şi 20 de minute a zăbovit Poliana Cristescu în biroul Elenei Ceauşescu (orele 8:35-10:55)! După plecarea ei, a urmat altă vizită neobişnuit de lungă. Vasile Bărbulescu, secretar al CC cu agricultura şi cumnat cu soţii Ceauşescu, a fost re­ţinut un ceas şi jumătate la Cabinetul 2 (orele 10:55-12:25).

O preocupa ori punea la cale ceva anu­me Elena Ceauşescu şi avea nevoie de sfatul acestor apropiaţi?
După mărturia profesorului Iulian Mincu, cu câteva zile mai înainte fusese iarăşi che­mat pentru un consult de specialitate la Ceau­şes­cu. Acesta renunţase din nou la tratamentul cu in­su­li­nă şi intrase în comă diabetică.

Programul oficial şi do­cumentele produse în şedinţele ce le pre­zi­dase în această perioadă te determină să intuieşti  vo­luntarismul şi inconştienţa ce-l stăpâneau pe şeful absolut al României. Nici unul dintre Ceauşeşti nu credita medicina modernă. Savanta în chimie persista în credinţa că diabetul soţului ei se trata exclusiv prin regim alimentar.
Până la pauza de prânz, la Cabinetul 2 au fost primite Lina Ciobanu şi Maria Ionescu, directoare la ICECHIM.

După-amiază a avut o scurtă întrevedere cu Vasile Nicolcioiu, şeful protocolului. Apoi a venit iarăşi Lina Ciobanu (orele 15:41-15:50). Vechea activistă de partid, promovată din meseria de ţesătoare, era membru al CPEx, viceprim-ministru al Guvernului şi membru al Comisiei centrale pentru sistematizarea teritoriului şi a localităţilor, perfecţionarea organizării şi conducerii agriculturii. Printre atribuţiile derivate acestor funcţii, "răspundea" şi de apro­vi­zionarea populaţiei cu produse agricole şi mărfuri alimentare, calitate în care a fost, probabil, chemată la ordine în vederea şedinţei ce-a urmat.

Ceilalţi "oaspeţi" ai Elenei Ceauşescu din acea după-amiază au fost Ion Ursu, Suzana Gâdea, Constantin Olteanu şi Silviu Curticeanu. Împreună cu Nicolae Ceauşescu  a făcut o "vizionare pe pasarelă  - detalii la Casa Poporului", între orele 18:30 şi 18:55.

Ultimul punct din programul zilei a fost o şedinţă de lucru, la săliţă, prezidată de Nicolae Ceauşescu, pe tema "probleme de agricultură şi industrie alimentară (aprovizionare)", începută la ora 19:00 şi încheiată la ora 20:12.

×
Subiecte în articol: agenda elenei ceauşescu