x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 14 aprilie 1989

14 aprilie 1989

de Lavinia Betea    |    14 Apr 2009   •   00:00

În mai puţin de zece minute a împărţit ordine şi dispoziţii, pe rând, generalului Marin Neagoe, lui Emil Bobu şi lui Silviu Curti­ceanu (8:36 – 8:45).



După "golul" din agendă, trecuse şi pe la Cabinetul 1 înainte de începerea şedinţei finale a Ple­narei CC al PCR (orele 9:30 - 11:55). Demnitarii care aveau acces la ca­binetele 1 şi 2 cunoşteau dependenţa lui Nicolae Ceauşescu de tovarăşa-i de viaţă. Nu le părea nicidecum a-i fi şi de moarte to­varăşă, sănătoasă şi inepuizabilă în energie cum o vedeau. În ti­ne­reţe fusese ea mai bolnă­vi­­cioasă. În primăvara lui 1958 zăcuse mai mult de o lună şi jumătate în Sanatoriul Otopeni, chinuită de crize intermitente de sciatică. I-au folo­sit curele balneare începute la Ioachimov şi continuate an de an în staţiunile de odihnă ale Crimeii, echipate cu mijloacele de cură şi tratament pentru nomenclatura sovietică şi invitaţii săi, între care se număra şi familia Ceauşescu.

La asemenea întruniri precum Plenara CC al PCR  observau şi înalţii activişti judeţeni cum influenţa ei asupra "Tovarăşului" se preschimbase într-un control căutat de acesta. Când secretarul general citea discursul de des­chidere şi închidere al vreunor "lucrări" - tot mai scurt şi mai fără vlagă de la o întrunire la alta - îl urmărea atentă, aşteptând, dacă s-ar poticni, să-i sară în ajutor. Când termina de citit o filă dactilografiată cu litere mari, ca ochii lui să le poată vedea fără ochelari, "To­varăşul" se întorcea către ea. "Încă e bine?!" - ar putea fi interpretată acum pantomima dintre cei doi.

Imediat după plenară, la Cabinetul 2 au fost chemaţi Silviu Curti­ceanu şi Constantin Olteanu, secretarul CC al PCR cu propaganda.

Şi după prânz, Elena Ceauşescu a revenit la birou, chemându-l iarăşi pe şeful Cancelariei CC al PCR, Silviu Curticeanu. Pentru câteva minute a fost apelat şi mi­nistrul Armatei, generalul Vasile Milea.
La 15:45 s-au  încheiat în acea zi primirile la Cabinetul 2. Ceea ce nu însemnă că "Tovarăşii" nu şi-au con­tinuat "activitatea" cu vreo vi­zi­tă pe şantierul Casei Poporului ori cel de la metrou.

×
Subiecte în articol: agenda