x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 17 noiembrie 1989

17 noiembrie 1989

de Lavinia Betea    |    17 Noi 2009   •   00:00

După atâtea şedinţe de organizare a Congresului al XIV-lea al PCR ţi­nute de Elena Ceauşescu, tuşa finală i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu. Vineri, 17 noiembrie 1989, la săliţă secretarul general a prezidat două lungi şedinţe cu tema "Organizarea Congresului". Prima dintre ele, între orele 10:45-12:28, iar cea de-a doua, după-amiază, de la ora 16:50 la 19:55.

La Cabinetul 2 au fost consemnate şi 15 primiri. Primul a fost primit consilierul de presă Constantin Mitea (orele 8:50-9:05). La externe erau două puncte asupra cărora comunicatele din presa română puteau primi BT-ul de la acest înalt nivel - Plenara CC al PC Bulgar şi Prezidiul CC al Partidului Comunist din Cehoslovacia. După Mitea au fost primiţi Curticeanu şi Nicolcioiu.

De trei ori a fost chemat la Cabinetul 2 noul secretar al CC cu propaganda Ilie Matei. Oltean din Gă­neasa (născut în 1926), după meseria de turnător-formator, Matei se formase deplin în şcoli de partid. Cum practica era cea mai bună şcoală ("a vieţii"), avea şi titlul de doctor în economie. De la funcţia de instructor al Comitetului regional UTM Oltenia (1956-1957), în anii '80 se găsea pe funcţii înalte - secretar cu propaganda la Brăila, prim-se­cretar la Caraş-Severin, apoi la Timiş (1985-noiembrie 1989). Primirea ce i-o făcuse lui Ceauşescu la deschi­derea anului şcolar 1988-1989 a plăcut atâta înalţilor oaspeţi, încât au decis promovarea lui. Astfel că au decis înscăunarea lui în funcţia de secretar al CC cu propaganda în locul lui Constantin Olteanu, "rotit" la relaţii internaţionale. Peste o lună, Matei va fi trimis la Timişoara în dubla lui calitate - responsabil cu "conştiinţa socialistă" şi bun cunos­cător al "realităţilor" din municipiu şi judeţ. Nu i-au folosit compe­ten­ţele nici uneia!
Au fost primiţi de Tovarăşa şi Şte­fan Andrei, Vasile Milea, Emil Bobu, Nicolae Vlădescu şi iarăşi, Silviu Curticeanu.

×
Subiecte în articol: agenda elenei ceauşescu